Almanya, 2024 yılı itibarıyla yeni bir vatandaşlık yasası yürürlüğe koyarak çifte vatandaşlık konusundaki katı kısıtlamalarını büyük ölçüde kaldırmıştır. Bu düzenleme, özellikle Almanya’da yaşayan Türk kökenli göçmenler için çifte vatandaşlık fırsatını da beraberinde getirmiştir. Yeni yasayla birlikte, Alman vatandaşlığına geçiş sürecinde Türk vatandaşlığını koruma imkânı sunulmuştur. Bu makalede, Almanya’nın yeni vatandaşlık yasasının Türkler üzerindeki etkileri, başvuru süreçleri, avantajlar ve dikkat edilmesi gereken hukuki noktalar detaylı bir şekilde ele alınacaktır.
1. Yeni Vatandaşlık Yasası’nın Özeti
Almanya’nın yeni vatandaşlık yasası, göçmenlerin Alman vatandaşlığına geçişini kolaylaştırmayı amaçlayan kapsamlı reformlar içermektedir. Eski düzenlemeye göre, Almanya vatandaşlığına geçmek isteyen bireylerin çoğu, mevcut vatandaşlıklarından feragat etmek zorundaydılar. Ancak yeni yasa, çifte vatandaşlık konusunda daha esnek bir yaklaşım benimseyerek göçmenlerin hem Alman hem de kendi ülke vatandaşlığını koruyabilmelerine olanak tanımaktadır.
2. Türk Vatandaşları İçin Çifte Vatandaşlık İmkanları
Almanya’da yaşayan 3 milyona yakın Türk kökenli birey için en büyük değişiklik, artık Almanya vatandaşlığına geçişte Türk vatandaşlığını kaybetmek zorunda kalmamalarıdır. Yeni yasayla birlikte Türk vatandaşları aşağıdaki durumlarda çifte vatandaş olabileceklerdir:
- Almanya’da uzun süre ikamet eden Türkler, Alman vatandaşlığına geçiş başvurusu yaparken Türk vatandaşlığını koruyabilecek.
- Mevcut vatandaşlığını kaybetmek istemeyen, ancak Almanya’da tam vatandaşlık haklarına sahip olmak isteyenler için önemli bir fırsat doğmuştur.
- Almanya doğumlu Türk kökenli bireyler hem Almanya’nın hem de Türkiye’nin vatandaşlık haklarına sahip olabilecekler.
3. Başvuru Süreci ve Gereklilikler
Yeni vatandaşlık yasası, Almanya vatandaşlığına geçişi hızlandıran ve kolaylaştıran hükümler içermektedir. Çifte vatandaşlık başvurusunda bulunmak isteyen Türk vatandaşlarının aşağıdaki gereklilikleri yerine getirmeleri gerekmektedir:
İkamet Süresi: Önceki yasada gerekli olan 8 yıllık ikamet süresi, yeni yasayla birlikte 5 yıla indirilmiştir. Ayrıca, Almanca dil becerilerinin yeterli olduğu ve topluma entegrasyonun sağlandığı durumlarda bu süre 3 yıla kadar düşürülebilecektir.
Almanca Dil Bilgisi: Vatandaşlık başvurusunda bulunacak kişilerin B1 seviyesinde Almanca dil bilgisine sahip olmaları gerekmektedir.
Geçim Garantisi: Başvuru sahiplerinin, kendi geçimlerini sağladıklarını ispatlamaları gerekmektedir. Yani, sosyal yardımlardan bağımsız bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri önemlidir.
Sabıka Kaydı: Almanya vatandaşlığına geçişte başvuranların ciddi bir suç kaydına sahip olmamaları şartı aranmaktadır.
4. Çifte Vatandaşlığın Avantajları
Almanya’nın çifte vatandaşlık hakkı tanıması, Türk vatandaşları için birçok avantaj sağlamaktadır:
Seyahat Serbestisi: Çifte vatandaşlık sahibi olan kişiler hem Avrupa Birliği ülkelerinde hem de Türkiye’de vizesiz seyahat edebileceklerdir. Ayrıca, bu kişilerin iki ülkenin pasaportlarına sahip olma imkânı olacaktır.
Seçim Hakkı: Almanya’da tam vatandaşlık haklarına sahip olmak, federal seçimlerde oy kullanabilme ve politik süreçlere katılabilme imkânı sunacaktır.
Sosyal Haklar: Alman vatandaşlığı ile birlikte Almanya’nın sunduğu sosyal güvenlik, emeklilik hakları ve sağlık sisteminden tam anlamıyla faydalanılabilecektir.
İki Ülkenin Avantajlarından Yararlanma: Çifte vatandaşlar hem Almanya’nın hem de Türkiye’nin sağladığı ekonomik ve hukuki avantajlardan eş zamanlı olarak yararlanabilirler.
5. Hukuki Süreç ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Almanya vatandaşlığına geçiş sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı hukuki noktalar bulunmaktadır:
Askerlik Durumu: Türkiye, erkek vatandaşları için askerlik hizmetini zorunlu tutmaktadır. Çifte vatandaş olan erkek bireylerin askerlik durumu iki ülke arasında farklı düzenlemelere tabi olabilir. Bu konuda hukuki danışmanlık almak önemlidir.
Vergi Durumu: Hem Almanya hem de Türkiye’de vergiye tabi olma durumu ortaya çıkabilir. Çifte vatandaşlık, her iki ülkede de vergi yükümlülükleri getirebileceğinden, vergi danışmanlığı almak faydalı olacaktır.
Vatandaşlık Başvurusunda Belgeler: Başvuru sürecinde istenen belgelerin eksiksiz ve doğru şekilde sunulması, sürecin sorunsuz ilerlemesi açısından kritik öneme sahiptir.
- Kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge ve onaylı Türkçe tercümesi
- Medeni hal belgesi -Almanya için Erweiterte Meldebescheinigung- (Başkonsolosluğumuz yeminli tercüman listesine kayıtlı bir yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş noter onaylı Türkçe tercümesiyle birlikte)
- Medeni hal belgesine ek olarak, kişi Türk vatandaşlığını kaybettikten sonra varsa medenî halinde meydana gelen değişikliklere ilişkin belge (evlenmişse evlenme belgesi, boşanmışsa boşanma belgesi, dul ise eşine ait ölüm belgesi) ve onaylı tercümesi
- Evli ise eş ve çocuklarının aile bağını gösteren nüfus kayıt örneği veya benzeri belge ve onaylı tercümesi
- Türk vatandaşlığını kaybettikten sonra kişinin kimlik bilgilerinde değişiklik olmuş ise bunu gösteren belge ve onaylı tercümesi
- Kanunun 14. maddesi (ikamet şartına bağlı olarak) uyarınca Türk vatandaşlığını yeniden kazanmak isteyen kişinin, başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz olarak üç yıl ikamet ettiğine dair il emniyet müdürlüğünden alınan yurda giriş ve çıkış tarihlerini gösteren belge ve başvuru tarihinden ileriye doğru vatandaşlık işlemlerinin sonuçlandırılmasına yetecek süreli ikamet tezkeresi.
- Son altı ay içinde çekilmiş 50×60 mm boyutunda, beyaz fonda, desensiz ve ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen biyometrik fotoğraf
- Hizmet bedelinin yatırıldığını gösteren makbuz. (Ana veya babalarıyla birlikte Türk vatandaşlığını kaybeden Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı çocuklar ile Türk vatandaşlığından çıkan ana veya babanın sonradan doğan Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı çocuklarının Türk vatandaşlığını kazanma işlemlerinde vatandaşlık hizmet bedeli alınmaz)
- Medeni Hal Belgesi (Erweiterte Meldebescheinigung) ve yeminli tercüman onaylı Türkçe tercümesi. Belgede eş ve çocukların da adlarına yer verilmelidir.
6. Sonuç
Almanya’nın çifte vatandaşlık konusundaki reformu, Türk vatandaşları için önemli fırsatlar sunmaktadır. Yeni yasayla birlikte, Almanya’da yaşayan Türkler hem Alman vatandaşlığını alabilecek hem de Türkiye vatandaşlığını koruyabileceklerdir. Bu durum, göçmenlerin iki ülke arasındaki bağlarını güçlendirecek ve her iki ülkenin sunduğu haklardan tam anlamıyla yararlanabilmelerini sağlayacaktır.
1. Mavi Kart Sahiplerinin ve Alt Soylarının Hakları
Mavi kartlılar, yukarıda belirtildiği üzere çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerdir. Çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerle devlet arasındaki sadakat bağının korunduğu düşüncesiyle bu kişilere bazı istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen faydalanma imkânı verilmiştir. Bu hakların neler olduğu 5901 sayılı Vatandaşlık Kanunu 28. maddesinde istisnaların belirtilmesi suretiyle gösterilmektedir. Mezkûr hükme göre mavi kartlılar aşağıdaki haklar dışında, Türk vatandaşlarına tanınan diğer tüm haklardan aynen yararlanabilirler. Seçme ve seçilme hakkı. Askerlik hizmeti yapma hakkı. Muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakkı. Kadrolu olarak kamu hizmetinde çalışma hakkı. Burada mavi kartlılara tanınan bu haklardan mavi kartlı kişinin üçüncü dereceye kadar olan alt soyu da aynı şekilde yararlanabilecektir. Fakat bu haklardan yararlanacak olan altsoyun, üstsoyu ile soy bağını belgelemesi şarttır.
2. Mavi Kartlıların Yeniden Türk Vatandaşlığını Kazanması
Türk vatandaşlığının genel yol ile kazanılmasının şartları 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu (kısaca TVK) m.11’ de sıralanmıştır. Buna göre herhangi bir özel nedene dayanmadan Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılar aşağıdaki şartları taşımalıdır: Kendi millî kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak. Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmek. Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek. Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak. İyi ahlak sahibi olmak. Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek. Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak. Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak. Aynı kanunun 13. maddesindeyse, çıkma izni almak suretiyle mavi kartı olan kişilerin yeniden Türk vatandaşlığını iktisap etmeleri için Türkiye’de ikamet etme sürelerine bakılmayacağı düzenlenmiştir. Dolayısıyla mavi kartlı olup da Türk vatandaşlığına geri dönmek isteyen kişilerin, başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl yaşayıp yaşamadıklarına bakılmayacaktır. Fakat diğer belirtilen şartların bu kişilerce de yerine getirilmiş olması gerekir. Ayrıca vatandaşlığın iktisabı için kanunda gösterilen usul işlemleriyle yine bu kişi bağlı olacaktır.
3. Mavi Kartlı Kişinin Çocuklarının Yeniden Türk Vatandaşlığını Kazanması
Mavi kartlı kişilerin, vatandaşlığın kaybı sırasında ergin olmayan çocukları, mevzuatta düzenlenen şartların varlığı halinde, ana babalarıyla birlikte Türk vatandaşlığından çıkabilmektedir. Bir anlamda, vatandaşlığı kaybetme konusunda herhangi bir irade gösterme imkânına sahip olamayan bu çocuklar için, yeniden Türk vatandaşlığını kazanmaları konusunda mevzuata ayrı bir düzenleme getirilmiştir. Buna göre ana veya babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybeden çocuklar ergin olmalarından itibaren üç yıl içinde seçme hakkını kullanmak suretiyle Türk vatandaşlığını yeniden kazanabilirler. Görüleceği üzere burada vatandaşlığın kazanılmasında aranan diğer şartların bulunmasına gerek olmadığı gibi, Bakanlığın onayına da ihtiyaç yoktur. Ergin olmalarından itibaren üç yıl içinde seçme hakkını kullanmayanlar ise mavi kartlıların sahip olduğu, ikamet şartı aranmadan Türk vatandaşlığının kazanılması usulüyle Türk vatandaşlığını kazanabilirler. Dolayısıyla bu çocuklar ergin olmalarından itibaren 3 yılın geçmesiyle birlikte mavi kart sahibi kişilerle aynı kurallara tabi olmaktadırlar.
4. Mavi Kartlıların Yeniden Türk Vatandaşlığı Başvurusunun Red Kararına Karşı Dava Yolu Vatandaşlık hakkı
Bireyin devletle vatandaşlık bağı ile bağlı olmasının sonucudur. Dolayısıyla bu bağlılığın oluşup oluşmayacağının veya oluşacaksa hangi şartlar altında oluşacağının takdiri devlete aittir. İdarenin karar verirken bir takdir yetkisi olsa da uymak zorunda olduğu çeşitli zorunlulukları da vardır. Konuya ilişkin detaylı bilgi için “İdari İşlemlere İtiraz ve İptal Davası” yazımızı inceleyebilirsiniz. Özetle, vatandaşlık başvurusunu alan Bakanlıkça verilecek başvurunun kabulü ya da reddi kararı, bir idari işlem niteliğinde olacaktır. Mart kart sahibi olup da Türk vatandaşlığına dönmek isteyen kişilerin başvurusunun reddi halinde, kararı veren bakanlığa karşı iptal davası açma hak ve imkânı vardır.
Neden Biz?
Bu süreçte hukuki danışmanlık almak hem vatandaşlık başvurularında başarılı olmak hem de çifte vatandaşlığın getirdiği avantajları ve yükümlülükleri en iyi şekilde değerlendirmek için önemlidir. Güneş & Güneş Hukuk Bürosu olarak, çifte vatandaşlık başvurularında ve bu süreçteki hukuki sorunların çözümünde yanınızdayız.
Sıkça Sorulan Sorular
-
Almanya, neden Vatandaşlık Yasası’nda değişiklik yaptı?
Yasa, Almanya’da yaşayan yabancıların Alman vatandaşı olmalarını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Yaşlanan nüfusu yani demografik yapısından dolayı göçe ihtiyaç duyan Almanya, bir taraftan yetenekli ve kalifiye iş gücünün ülkede kalmasını, diğer taraftan kalifiye iş gücü rekabetinde ABD ve Kanada gibi ülkelerle arayı kapatmak istiyor. Bu nedenle Almanya’ya gelmeyi düşünen yabancılara perspektifler sunmak ve uzun süreden beri ülkede yaşayan yabancıları teşvik ederek entegrasyonu kolaylaştırmak istiyor.
Almanya’da nüfusun yüzde 14’üne karşılık gelen yaklaşık 12 milyon kişi, Alman pasaportuna sahip değil. Bunların 5,3 milyonu en az 10 yıldan beri Almanya’da yaşıyor.
-
Alman vatandaşlığına geçmek için bekleme süresi ne kadar?
Yeni yasayla Alman vatandaşlığına geçmeye ilişkin süre de kısalıyor. Bundan sonra Alman vatandaşlığına geçmek için gerekli yasal ikamet süresi, 8 yıldan 5 yıla indiriliyor.
Alman vatandaşlığına geçmek isteyen kişinin ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama konusunda okul veya mesleki başarısının bulunması, gönüllü çalışmalar yapması veya dil öğrenmek için özel çaba sarf etmesi gibi durumlarda da bu süre 3 yıla kadar düşebiliyor.
-
Alman vatandaşlığına geçenler, önceki vatandaşlıktan ayrılmak zorunda mı?
Hayır. Yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle Alman vatandaşlığına geçmek isteyenler, kendi ülkelerinin vatandaşlığından vazgeçmek zorunda kalmayacak. Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları, Türk vatandaşlığından ayrılmadan Alman vatandaşlığına da sahip olabilecek.
-
Almanya’da doğan çocuklar, Alman vatandaşı olacak mı?
Ülkede doğan çocuklar, ebeveynleri Alman vatandaşı olmasa dahi onlardan en az birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Alman vatandaşlığı alabilecek. Prensip olarak ülkede doğan çocuklar hem Alman vatandaşlığına hem de ebeveynlerinin vatandaşlığına kalıcı sahip olabilecek.
Daha önce yürürlükte olan ve bireyleri 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı ile Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan “opsiyon modeli” de yürürlükten tamamen kalktı.
-
Vatandaşlık başvurusunun nereye yapılması gerekiyor?
Almanya’daki federal devlet yapısı nedeniyle vatandaşlık konularıyla eyaletler ilgileniyor. Vatandaşlık başvurularının bu eyaletlerin veya yerel yönetimlerin ilgili dairelerine yapılması gerekiyor. Bazı eyaletlerde başvurular, internet üzerinden de yapılabilecek. Bu konuda eyaletlerde ve yerel yönetimlerde faaliyet gösteren sivil toplum kuruşlarından veya ilgili resmi dairelerin internet sayfalarından bilgi alınabilecek.
-
Vatandaşlığa geçişte Almanca dil bilgisi isteniyor mu?
Alman vatandaşlığına geçmek için B1 seviyesinde Almanca dil bilgisi isteniyor. Almanya’da bir okulu başarıyla bitirdiğine ilişkin sertifika B1 seviyesini kapsıyor. Bu sertifikaya sahip olmayanların dil sınavına girmeleri gerekiyor.
Ancak bir istisna olarak, İşgücü Anlaşması kapsamında 30 Haziran 1974’e kadar Federal Almanya Cumhuriyeti’ne (Batı Almanya) ve sözleşmeli işçi olarak 13 Haziran 1990’a kadar eski Almanya Demokratik Cumhuriyeti’ne (Doğu Almanya) gelen işçiler için vatandaşlığa girişte yazılı sınav olmayacak. Bu kapsama giren kişilerin, sözlü Almanca iletişime geçebilmesi yeterli olacak.
-
Vatandaşlık testi nedir?
Alman vatandaşlığına kabul edilmenin bir ön koşulu da adayların “vatandaşlık testini” başarıyla geçmesi. Bu test, 2008’de yürürlüğe girdi.
Test, Almanya’nın tarihi, hukuki ve toplumsal yapısını, ikamet edilen eyaletle ilgili soruları içeriyor. Test, toplam 310 sorudan oluşuyor. Sınavda da 33 soru soruluyor.
Almanya İçişleri Bakanlığı, ülkede artan antisemitizmden ötürü vatandaşlık testinde soru listesinin genişletildiğini, listeye antisemitizm, İsrail devletinin var olma hakkı ve Almanya’daki Yahudi yaşamına ilişkin soruların da dahil edildiğini açıkladı.17 soruya doğru cevap verildiğinde test başarıyla geçilmiş oluyor. Almanya’da okul diplomasına sahip olanların teste girmeleri gerekmiyor. Teste girme ücreti, şu anda 25 avro olarak belirlendi.
-
Alman vatandaşlığına geçmek için diğer koşullar nelerdir?
Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin, özgürlükçü toplumun değerlerinin yanı sıra nasyonal sosyalist rejiminin hukuksuzluğu (Nazi dönemi) ve onun sonuçlarıyla (Yahudi soykırımı) ilgili Almanya’nın özel tarihsel sorumluluğunun bulunduğunu kabul etmeleri gerekiyor.
Bu sorumluluk, Yahudilerin yaşamının korunmasını da içeriyor. Bu değerleri paylaşmayan, Alman vatandaşlığına geçemeyecek.
Yahudi düşmanı, ırkçı, yabancı düşmanı veya başka insanlık dışı eylemlerde bulunanlar ile kadın-erkek eşitliğini kabul etmeyenler, Alman vatandaşlığına alınmayacak.
-
Alman vatandaşlığına geçmek isteyen aday, sosyal yardım alabilir mi?
Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin prensip olarak sosyal yardım almadan kendisinin ve ailesinin geçimini sağlaması gerekiyor. Burada geçimini sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmış ancak yine de sosyal yardım almak zorunda kalanlar gibi bazı istisnalar bulunuyor.
-
Alman vatandaşlığına geçmek için ne kadar ücret ödenmesi lazım?
Vatandaşlığa başvuru ücreti her bir kişi için 255 avro. Alman vatandaşı olmaları isteniyorsa ayrıca her çocuk için 51 avro daha ödenmesi gerekiyor.
-
Hak edilen Alman vatandaşlığı daha sonra iptal edilebilir mi?
Evet, Vatandaşlık Yasası’nın 35. maddesine göre vatandaşlık, hileli ile yanlış beyan, tehdit veya rüşvet yoluyla ya da vatandaşlığa kabul için gerekli bilgilerin kasten yanlış veya eksik verilmesi yoluyla kazanılması halinde 10 yılda iptal edilebilir.
Almanya’daki demokratik temel düzene bağlılık konusundaki yanlış beyanlar da iptal sebebi sayılabilecek.
-
Daha önce Alman vatandaşlığı alan Türklerin ne yapması gerekiyor?
Türk vatandaşlığını yeniden kazanmak isteyenler, “konsolosluk.gov.tr” adresinden “Yeniden Türk Vatandaşlığını Kazanma Başvurusu” kısmından ön başvuru yaparak randevu alacak.
Randevu alınmasının ardından fiziki belgeler, Başkonsolosluluğa teslim edilecek. Süreç, vatandaşlığa giriş belgesinin ve T.C. kimlik kartının alınmasıyla tamamlanacak.
-
Mavi Kart sahibi kişiler, Türk vatandaşı olmak istediğinde gerekli belgeler ve işlem masrafı nedir?
Başvuru formu (Vat-5), vatandaşlık hizmet bedelinin başkonsolosluk veznesine ödendiğini gösterir makbuz, medeni hali gösteren belge, Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra kimlik bilgilerinde değişiklik olması halinde bu değişikliği gösteren (adı, soyadı ve doğum tarihi) belgenin nüfus kayıtlarına işlenebilmesi için Türk mahkemelerinden tanıma tenfiz yapılması gerekiyor.
Hangi ülke vatandaşı olunduğunu gösteren pasaport, kimlik kartı veya vatansızlık durumunda vatansız olduğunu gösteren belge, Türk vatandaşlığının kaybından sonra medeni halde meydana gelen değişikliği gösteren Türkçe tercümeli ve onaylı belgelerin (evlenme, boşanma ve eş ölüm belgesi) bulunması gerekiyor.
2024 yılı için vatandaşlık hizmet bedeli 280 Türk lirasının günlük kurdaki avro karşılığı olup dış temsilciliklerdeki veya il valiliklerinin veznelerine yatırılacak.
Başvuru için istenen belgelerden yabancı dildekilerin Türkçe tercümeli ve onaylı olması gerekiyor.Yeniden Türk vatandaşlığı kazanmak için yurt içinde ikamet edilen il valiliğine bağlı il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne ve yurt dışında ise bağlı bulunulan dış temsilciliklere müracaat edilebilir.
-
Yeniden Türk vatandaşlığını kazanma müracaatı e-Devlet üzerinden yapabilir mi?
Bu başvuru e-Devlet üzerinden yapılamaz. Ön başvuru müracaatı “https://www.konsolosluk.gov.tr” adresi üzerinden on-line yapabilecek, sadece başvuru süreci, e-Devlet üzerinden takip edilebilecek.
Yeniden Türk vatandaşlığını almak isteyenler, Dışişleri Bakanlığının konuya ilişkin hazırladığı kitapçıktan daha fazla detaylı bilgi edinebilecek.
-
Alman vatandaşı çift, Türk vatandaşlığını aldığı takdirde 18 yaşından küçük çocukları da zorunlu olarak Türk vatandaşlığına alınacaklar mı yoksa çocukların sadece Alman vatandaşı kalmaları mümkün mü?
Anne ve baba birlikte yeniden Türk vatandaşlığını kazanmak istiyor ise 18 yaş altı çocuklarının da işlem görmesi esastır ancak anne ve baba, çocukları Türk vatandaşlığına girmeden sadece kendileri için Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunabilir.
-
Türk vatandaşlığından çıkan biri, yeniden Türk vatandaşı olursa askerlik yapar mı?
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 43. maddesinin ikinci fıkrası gereğince çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığını kaybettikten sonra yeniden Türk vatandaşlığını kazananların askerlik işlemleri, önceki askerlik safahatları dikkate alınarak yürütülmektedir.
Dolayısıyla askerlik yapmadan Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra yeniden Türk vatandaşlığına giren kişinin, askerlik hizmetini yerine getirmesi gerekiyor. -
Askerlik yapmadan Türk vatandaşlığından çıkan birinin askerlik yükümlülüğü kaç yaşına kadar sürer?
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 4. maddesi gereğince Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek, askerlik hizmeti yapmaya mecburdur. Askerlik yükümlülüğünde herhangi bir yaş sınırı yoktur.
-
Daha önce Alman vatandaşlığına geçmiş kaç mavi kartlı kişinin yeniden Türk vatandaşı olması bekleniyor?
Almanya’da şu anda yaklaşık 1 milyon Türk kökenli Alman vatandaşının yaşadığı tahmin ediliyor. Yeni yasanın ardından 500 bin mavi kart sahibi Alman vatandaşının, yeniden Türk vatandaşlığını alması bekleniyor.
-
Almanya’da doğumla Alman vatandaşlığını kazandım. Anne ve babam Türk vatandaşı oldukları için doğuştan Türk vatandaşlığına da sahibim. Alman veya Türk vatandaşlığından birini seçmek zorunda mıyım (opsiyon zorunluluğu)?
Hayır, opsiyon zorunluluğu olarak bilinen mesele 27 Haziran 2024 tarihinden itibaren artık geçerli olmayacaktır. Artık bir vatandaşlık seçmek zorunda değilsiniz. Seçim zorunluluğunuza ilişkin yazılı bildirim aldıysanız, lütfen 2. soruyu okuyun.
-
Bir Alman makamından opsiyon prosedürünün açıldığını bildiren bir mektup aldım. Buna göre Alman vatandaşlığımı mı yoksa Türk vatandaşlığımı mı korumak istediğime karar vermem gerekiyor. Alman vatandaşlığımı kaybetmemek için Türk vatandaşlığımdan vazgeçmek zorunda mıyım?
Mektubu 27 Haziran 2022’den sonra aldıysanız, yeni Vatandaşlık Yasası ile seçme zorunluluğu artık geçerli olmadığından, Türk vatandaşlığınızdan vazgeçmek veya Alman vatandaşlığını kaybetmemek için izni başvurusunda (Beibehaltungsgenehmigung) bulunmak zorunda değilsiniz. Herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.
Geçmişte bir opsiyon prosedürü kapsamında Türk vatandaşlığını seçtiyseniz ve Alman vatandaşlığınızı kaybettiyseniz, reformun bir sonucu olarak Alman vatandaşlığınızı yeniden kazanmayacaksınız. Alman vatandaşlığını, Vatandaşlık Yasasının 13. maddesine göre yeniden kazanmak mümkün olabilir.
Münferit vakalar çok karmaşık olabilir. Lütfen bu konuda bir avukata veya Federal İdari İşler Dairesine başvurun.
-
Türk vatandaşlığını (yeniden) almak istiyorum. Alman vatandaşlığını kaybetmemek için izni başvurusunda (Beibehaltungsgenehmigung) bulunmam gerekir mi?
Yeni Vatandaşlık Yasası, Alman vatandaşlığını kaybetmemek için izin belgesini (Beibehaltungsgenehmigung) ortadan kaldırıyor. Dolayısıyla başvuru üzerine yabancı bir vatandaşlığın kazanılması, 27 Haziran 2024 tarihinden itibaren artık Alman vatandaşlığının kaybedilmesine yol açmayacaktır.
Daha fazla bilgi aşağıdaki linkte bulunabilir: BVA – Beibehaltung ab 27. Juni 2024
-
Almanya’da vatandaşlığa kabul edildiğimde Türk vatandaşlığımı bıraktım ve şimdi yeniden almak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?
Türk vatandaşlığının yeniden kazanılmasına ilişkin bilgileri Türk makamlarından edinebilirsiniz. Alman makamları nezdinde herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.
-
Türk vatandaşıyım ve Türkiye’de yaşıyorum. Alman vatandaşlığına başvurmak istiyorum. Bu mümkün müdür?
Geçmişte Alman vatandaşlığınız olduysa, Vatandaşlık Yasasının 13. maddesine göre Alman vatandaşlığına geçebilirsiniz.
Geçmişte Alman vatandaşlığınız olmadıysa, sadece çok istisnai durumlarda Vatandaşlık Yasasının 14. maddesi uyarınca Alman vatandaşlığına geçebilirsiniz.
Vatandaşlığa kabul için genellikle Almanya’da sürekli ikamet şartı aranır.Yurtdışından Vatandaşlık Yasasının 14. maddesi uyarınca vatandaşlığa kabul, ancak yurtdışında ikamet etmenize rağmen Almanya’nın sizi istisnai olarak vatandaşlığa kabul etmekte öncelikli bir menfaati varsa gerçekleşir. Almanya ile özellikle yakın bir bağ yeterli değildir. Özellikle Almanya’da doğmuş olmanız ya da bir süre orada yaşamış olmanız da yeterli değildir. Başvuru sahibinin kişisel menfaatleri dikkate alınmaz.
Vatandaşlık Yasasının 14. maddesine göre vatandaşlığa kabul mutlak bir istisnadır. Fahri konsoloslar veya uluslararası görev yapan Alman personelin veya ekonomi temsilcilerinin yabancı ortakları bile çok nadiren Vatandaşlık Yasasının 14. maddesi uyarınca vatandaşlığa kabul edilir.
Daha fazla bilgi için Federal İdare İşler Dairesi’nin web sayfasına bakabilirsiniz: BVA-Einbürgerung vom Ausland -
Almanya’da doğdum, orada büyüdüm ve okula gittim. Daha sonra Türkiye’ye taşındım. O zaman Alman vatandaşlığına geçmedim. Şimdi vatandaşlığa geçme hakkım var mı?
Hayır, sadece 27 Haziran 2024 tarihinde veya sonrasında Almanya Federal Cumhuriyeti’nde en az beş yıl ikamet etmiş olan yabancılar vatandaşlığa kabul edilebilir. Geçmişte bu şartı yerine getirmiş ancak artık Almanya Federal Cumhuriyeti’nde yaşamayan kişiler bu hakka sahip değildir. Yeni Vatandaşlık Yasası bu kişiler için de vatandaşlığa alınma konusunda herhangi bir kolaylık sağlamıyor. Bu kişiler için genel kurallar geçerlidir.
-
Kimler yeniden Türk vatandaşlığını kazanma başvurusu yapabilecektir?
• Türk vatandaşlığını çıkma izni almak suretiyle kaybedenler,
• Ana veya babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı çocuklardan ergin olmalarından itibaren üç yıl içinde seçme hakkını kullanmayanlar,
• Mülga 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 25. maddesine göre kaybedenler başvuru yapabilir. -
İzinle Türk vatandaşlığından çıktım ve Mavi Kartım var. Alman vatandaşlığımı kaybetmeden, yeni Alman Vatandaşlık Kanunu çerçevesinde Türk vatandaşlığını yeniden kazanabilir miyim?
Yeniden Türk vatandaşlığını kazanmanız mümkündür. Yurtiçinde, ikamet ettiğiniz il Valiliğine bağlı il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne ve yurtdışında ise, bağlı bulunduğunuz Dış Temsilciliğimize müracaat edebilirsiniz.
-
Türk vatandaşlığından çıkmak için izin başvurusunda bulundum, Yeni Alman vatandaşlık kanunu benim için de geçerli olacak mı?
Evet, şu anki mevcut durumda yeniden Türk vatandaşlığını kazanma başvurusu yapmanız mümkündür.
-
Evvelce Türk vatandaşlığından izinsiz olarak çıktım. Yeniden Türk vatandaşlığına başvurabilir miyim?
Mülga 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 25. maddesine göre Türk vatandaşlığını kaybedenler, yeniden Türk vatandaşlığını kazanma başvurusu yapabilir.
-
Yeni Alman Vatandaşlık Yasası çerçevesinde çifte vatandaşlık yasasından yararlanmak için belirli bir başvuru süresi var mı?
Yeni Alman Vatandaşlık Yasası başvuru için bir süre öngörmemektedir. Şartları taşımak koşuluyla yasanın yürürlüğe giriş tarihi olan 27 Haziran 2024’ten sonra her zaman başvuru yapılabilecektir.
-
Yeni Alman vatandaşlık kanunu yürürlüğe girmeden başvuruda bulunabilir miyim?
Yeni Alman Vatandaşlık Kanunu 27 Haziran 2024’te yürürlüğe gireceği için bu tarihten sonra başvuruların yapılması uygun olacaktır.
-
Mavi Kart sahibiyim, Türk vatandaşı olmak istiyorum. Gerekli belgeler ve işlem masrafı nedir?
• Başvuru Formu (Vat-5),
• Vatandaşlık Hizmet Bedelinin Başkonsolosluk veznesine ödendiğini gösterir makbuz,
• Medeni halinizi gösteren belge,
• Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra kimlik bilgilerinizde değişiklik var ise, değişikliği gösteren (adı, soyadı ve doğum tarihi), belgenin nüfus kayıtlarına işlenebilmesi için Türk mahkemelerinden tanıma tenfiz yapılması gerekmektedir.
• Hangi ülke vatandaşı olduğunuzu gösteren pasaport, kimlik kartı veya vatansız olmanız durumunda vatansız olduğunuzu gösteren belge,
• Türk vatandaşlığının kaybından sonra medeni halinizde meydana gelen değişikliği gösteren Türkçe tercümeli ve onaylı belgeler, (evlenme, boşanma ve eş ölüm belgesi)
• 2024 yılı için vatandaşlık hizmet bedeli 280 TL’nin günlük kurdaki Avro karşılığı olup, Dış Temsilciliklerimizdeki veya İl valiliklerinin veznelerine yatırılmaktadır.
• Başvuru için istenilen belgelerden yabancı dilde olanların Türkçe tercümeli ve onaylı olması gerekmektedir. -
Yeni Alman Vatandaşlık Yasasının yürürlüğe girmesini takiben mavi kartlıların yeninden Türk vatandaşlığı başvuruları için basitleştirilmiş/hızlandırılmış bir prosedür uygulanacak mıdır?
Evet, https://www.konsolosluk.gov.tr adresinden online şekilde ön başvuru yapılması imkanı sağlanacaktır. (online başvuru yaparken, daha sonra şahsen yapacağınız başvuruda hangi belgeleri yanınızda getirmeniz gerektiğini öğrenebilecek ve randevunuzu da aynı anda oluşturabileceksiniz) Bir diğer kolaylık ise kişilerin süreci e-Devlet üzerinden de takip edebilmeleri mümkün olacaktır.
-
Yeniden Türk vatandaşlığını kazanma müracaatımı e-Devlet üzerinden yapabilir miyim?
Hayır. Ön başvuru müracaatı https://www.konsolosluk.gov.tr adresi üzerinden online yapabilecektir. Başvuru süreci, e-Devlet üzerinden takip edilebilecektir.
-
Yeniden Türk vatandaşlığını kazanma müracaatımdan sonra başvurumu e-Devlet üzerinden takip edebilir miyim?
Evet, yeniden Türk vatandaşlığını kazanma başvurusunda bulunduktan sonra başvuru sürecinizi e-Devlet üzerinden takip edebilirsiniz.
-
Türk vatandaşıyım, yalnızca Alman kurumlarına çifte vatandaşlık için başvurmam yeterli mi, yoksa Başkonsolosluklara herhangi bir belge/bilgi ibraz etmeli miyim?
Alman vatandaşlığının kazanılması bakımından Başkonsolosluklarımıza bilgi ve belge ibrazı zorunlu olmamakla birlikte, diğer ülke vatandaşlık durumunuzu bildirmeniz, sonradan yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesi bakımından önem arz etmektedir.
-
Mavi Kart sahibiyim, yeniden Türk vatandaşlığını kazanma müracaatımdan sonra işlem süresi ne kadardır?
Başvuru için gerekli belgelerin eksiksiz olarak teslimi ve başvuru makamınızca düzenlenmiş vatandaşlık dosyasının, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne intikal etmesinden itibaren, en kısa süre içinde başvurunuz sonuçlandırılacaktır. Başvurunuzun hangi aşamada olduğunu e-Devlet üzerinden takip edebilirsiniz.
-
Mavi Kartlıyım çifte vatandaş olabilmem için yeniden Türk vatandaşlığını kazanma müracaatı için Türkçe bilmem zorunlu mudur?
Yeniden Türk vatandaşlığını kazanma müracaatı için Türkçe bilmek zorunlu değildir.
-
Başvuruların yıllık izin sırasında Türkiye’de yapılması, süreci hızlandırır mı?
Hukuki prosedür bakımından vatandaşlık başvurusunun Türkiye’de veya Dış Temsilciliklerimizde yapılması arasında bir fark bulunmamaktadır. Dış Temsilciliklerimizde yapılan başvurular bakımından belgelerin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne en kısa sürede ulaştırılması Bakanlığımızca sağlanacaktır.
-
Halen Türk vatandaşlığından çıkma başvurusunda bulunan ancak işlemi henüz sonuçlanmamış vatandaşlarımızın durumu ne olacaktır, süreç nasıl işleyecektir?
Başvuru ve vatandaşlıktan çıkma işlemleri mümkün olan en kısa süre içerisinde sonuçlandırılacaktır.
-
Türkiye’de yaşayan mavi kartlılar Türkiye’de yeniden Türk vatandaşlığını kazanma başvurusu yapabilir mi? Hangi makama müracaat edeceklerdir?
Türk vatandaşlığını yeniden kazanma başvurusu için ikamet edilen il valiliğine bağlı İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne müracaat edilebilir.
-
Almanya dışında yaşayan kişi olarak bulunduğumuz ülkede çifte vatandaşlık müracaatında bulunabilecek miyiz?
Türk vatandaşlığını yeniden kazanma başvurusunu bağlı olduğunuz Dış Temsilciliğimizde yapabilirsiniz.
-
Mavi Kart sahibiyim, yeniden Türk vatandaşlığını kazanma başvurusu yapmadan önce evlenme/boşanma/isim değişikliği/çocuk kaydı gibi işlemleri mavi kartlılar kütüğüne işletmeli miyim? Bu işlemleri başvuru esnasında ya da Türk vatandaşı olduktan sonra da yaptırabilir miyim?
Türk vatandaşlığının kaybından sonraki medeni halinizde meydana gelen değişiklikleri mavi kartlılar kütüğüne işletebilirsiniz. Bununla birlikte, Türk vatandaşlığını yeniden kazanma müracaatında bulunurken de evlenme, boşanma ve isim değişikliğini gösteren belgeler ile Türk vatandaşlığını kaybettikten sonra dünyaya gelen çocuklarınıza ait belgelerin başvuru makamınıza Türkçe tercümeli ve onaylı (Çok Dilli Doğum Kayıt Örneği – Çok Dilli Evlenme Kayıt Örneği – Çok Dilli Ölüm Kayıt Örneği belgelerinin çevirisine ihtiyaç bulunmamaktadır) olarak vermeniz gerekmekte olup, bu belgelerde yer alan bilgiler kayıtlarınıza işlenecektir.
-
Alman vatandaşı olarak yapmış olduğum “evlenme”, “boşanma” ve eşimin “vefat” olaylarını bildirmem gerekiyor mu? Bu işlemler için hangi belgeleri getirmem gerekiyor? Bu işlemler aynı gün tamamlanabilir mi?
Türk vatandaşlığını yeniden kazanma müracaatında evlenme, boşanma, isim değişikliğini ve eşinizin vefatını gösteren belgeler ile Türk vatandaşlığını kaybettikten sonra dünyaya gelen çocuklarınıza ait belgelerin başvuru makamınıza Türkçe tercümeli ve onaylı olarak (Çok Dilli Doğum Kayıt Örneği – Çok Dilli Evlenme Kayıt Örneği – Çok Dilli Ölüm Kayıt Örneği belgelerinin çevirisine ihtiyaç bulunmamaktadır) vermeniz gerekmektedir. Dış Temsilciliklerimizdeki işlem yoğunluğuna bağlı olarak, işlemlerinizin aynı gün içinde tamamlanabilmesi mümkündür.
-
Vatandaşlığa yeniden alınma başvurum sürecinde olabilecek medeni durum değişiklikleri nasıl işleme alınır?
Medeni halinizdeki değişikliklerin nüfus kayıtlarınıza tescili için değişikliği gösteren belgenin Başkonsolosluklarımız aracılığıyla Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesi gerekmektedir.
-
Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra kişinin yabancı ülke makamlarında isim değişikliği yaptırmış olması halinde isim değişikliğini gösterir belgenin alınacak apostil şerhli ve onaylı Türkçe çevirisinin ibrazı başvuruya yeterli midir? Şayet yeterli değilse T.C. Mahkemelerinden isim değişikliğine dair karar gerekli midir?
Hayır, yabancı makamlar nezdinde gerçekleştirilen isim değişikliğinin yalnızca belge ibrazı yoluyla işleme alınması mümkün değildir. Yabancı ülke yetkili makamlar tarafından düzenlenen isim değişikliğini gösteren belgenin Türk mahkemelerince tanıma tenfizinin yapılması gerekmektedir.
-
Alman vatandaşıyız. Ben ve eşim Türk vatandaşlığını alırsak, 18 yaşından küçük çocuklarım da zorunlu olarak Türk vatandaşlığına alınacaklar mı yoksa sadece Alman vatandaşı kalmaları mümkün mü?
Anne ve baba birlikte yeniden Türk vatandaşlığını kazanmak istiyorlar ise,18 yaş altı çocuklarının da işlem görmesi esastır. Ancak anne ve baba, çocukları Türk vatandaşlığına girmeden, sadece kendileri için Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunabilirler.
-
Türk vatandaşlığından çıkış yaptıktan sonra doğan ve mavi kartlılar kütüğüne kayıtlı olan çocuğun Türk vatandaşlığına giriş başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?
· Anne ve babanın birlikte müracaat etmesi halinde Doğum Belgesi, Doğum Bildirim Formu;
· Anne/babadan birinin müracaat etmesi halinde kendisi ile birlikte işlem görmesini istediği çocuk/çocukları için, Doğum Belgesi, Doğum Bildirim Formu, muvafakat belgesi;
· Anne/baba boşanmış ise müracaat eden ebeveynin kendisiyle beraber işlem görmesini istediği çocuk/çocuklarına ait Doğum Belgesi, Doğum Bildirim Formu, muvafakat belgesi boşanma belgesi ve velayet kararı;
· Türk vatandaşlığını yeniden kazanma başvurusu yaparken kendiniz ile birlikte işlem görmesini istediğiniz reşit olmayan çocuk/çocuklarınız evlilik birliği dışında dünyaya gelmiş ve annesine bağlı olarak işlem görecek ise,
– Doğum belgesi, (Türk vatandaşlığının kaybından sonra doğan çocuk/çocuklar için gereklidir)
– Doğum belgesine göre düzenlenecek doğum bildirim formu, (Dış temsilciliğimiz tarafından Türk vatandaşlığının kaybından sonra doğan çocuk/çocuklar için düzenlenecektir.)
– Çocuğun doğduğu tarihte annenin bekâr olduğunu gösteren medeni hal belgesi.
· Türk vatandaşlığını yeniden kazanma başvurusu yaparken kendiniz ile birlikte işlem görmesini istediğiniz reşit olmayan çocuk/çocuklarınız evlilik birliği dışında dünyaya gelmiş ve babasına bağlı olarak işlem görecek ise;
– Doğum belgesi, (Türk vatandaşlığının kaybından sonra doğan çocuk/çocuklar için gereklidir)
– Doğum belgesine göre düzenlenecek doğum bildirim formu, (Dış Temsilciliğimiz tarafından Türk vatandaşlığının kaybından sonra doğan çocuk/çocuklar için düzenlenecektir.)
· Çocuk ile baba arasında soy bağının kurulduğuna dair belge,
· Annenin, çocuğun baba ile birlikte Türk vatandaşlığını yeniden kazanmasına izin verdiğini gösteren muvafakat belgesi. -
Birlikte yapılan yeniden Türk vatandaşlığını kazanma başvurumda Türk vatandaşı iken doğmuş, önceden kayıtlı olmayan çocuğum için de giriş başvurusunda bulunabilir miyim?
Çocuğunuzun önce aile kütüklerine tescil işlemi yapılmalıdır. 18 yaş altı ise anne ve baba ile birlikte işlem görmesi esastır.
-
18 yaşından küçük aile bireylerini de beraberimde Türk vatandaşlığına geçirebilir miyim?
18 yaş altı çocukların anne ve baba ile birlikte işlem görmesi esastır.
-
Yeniden Türk vatandaşlığını kazanma için başvurmak istiyorum. Eşim ve çocuklarım ilk defa Türk vatandaşlığını kazanma başvurusu yapacaklar. Hepimiz birlikte aynı anda mı başvurmalıyız? Yoksa onların benden ayrı başvuru yapmaları mı gerekli?
Kendiniz ve reşit olmayan çocuğunuz için yeniden Türk vatandaşlığını kazanma başvurusunda bulunabilirsiniz. Yabancı eşiniz evlenme yoluyla sizin Türk vatandaşı olduğunuz tarih itibari ile 3 yılın sonunda Türk vatandaşlığını kazanma müracaatında bulunabilir.
-
18 yaş üstü çocuklarımın kayıtlarını yeniden Türk vatandaşlığına alındıktan sonra yaptırabilir miyim?
Türk vatandaşlığından çıkmadan önce doğan reşit çocuğunuz ise aile kütüklerine kayıt yapılır. Türk vatandaşlığını kaybından sonra doğan reşit çocuğunuzun Türk vatandaşlığını kazanması ise, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun Genel Hükümlere göre ya da İstisnai Hükümler çerçevesinde değerlendirilir.
-
Mavi kartlıyken evlenip boşandım. Türkiye’ye hiç bildirmeden yeniden Türk vatandaşlığını kazanma başvurusu yapsam olur mu?
Türk vatandaşlığını yeniden kazanma müracaatında evlenme, boşanma ve isim değişikliğini gösteren belgeleri başvuru makamınıza Türkçe tercümeli ve onaylı olarak verdiğiniz takdirde giriş başvurusu yapabilirsiniz.
-
Eşim ve/veya 18 yaş altı çocuklarım yeniden Türk vatandaşlığını kazanmak istemiyor. Ben Türk vatandaşlığına girsem ve çocuklarım mavi kartlı kalsa olur mu?
18 yaşı altı çocukların, anne ve baba ile birlikte yeniden Türk vatandaşlığını kazanmak istemeleri halinde birlikte işlem görmesi esastır. Ancak anne ya da baba, çocukları olmadan yalnızca kendileri Türk vatandaşlığını kazanmak istemeleri halinde bu şekilde de başvuru yapmaları da mümkündür.
-
Anne veya baba ile birlikte Türk vatandaşlığını kaybeden mavi kartlılar kütüğüne kayıtlı çocukların da kendileri ile birlikte Türk vatandaşlığını kazanma işlemleri sırasında çok dilli doğum belgesi yeterli midir?
Aile kütüğüne kayıtlı anne ve baba ile birlikte işlem görecek reşit olmayan çocuklar için başvuru formlarında yalnızca ad ve soyadlarının belirtilmesi yeterlidir.
-
Mavi Kartlılar kütüğüne doğum kaydım yapılmıştı, çocuğum oldu, çifte vatandaş olarak her ikimiz de kimlik alabilir miyiz?
Türk vatandaşlığını kaybından sonra dünyaya gelen reşit olmayan çocuğunuz ile birlikte başvurmanız halinde kendiniz ve çocuğunuz için çifte vatandaş olarak kimlik alabilirsiniz.
-
Yeniden Türk vatandaşlığını kazananların aynı zamanda Alman vatandaşı oldukları kayıtlara otomatik olarak işlenecek mi?
Evet, Türk vatandaşlığını yeniden kazanma işlemlerinde aynı zamanda Almanya Federal Cumhuriyeti vatandaşı olunduğu kayıtlarına işlenecektir.
-
Türk vatandaşı olduğum takdirde, halihazırdaki Alman veya bir başka ülke vatandaşlığımı kaybeder miyim?
Türk vatandaşlık yasası bakımından Türk vatandaşlığı yanında diğer ülkelerin de vatandaşlığını kazanmanın önünde bir engel bulunmamaktadır. Diğer ülke mevzuatının izin vermesi halinde Türk vatandaşlığının yanında başka ülkelerin vatandaşlığını da kazanabilirsiniz. 27 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecek yeni Alman vatandaşlık yasası da genel prensip olarak çifte vatandaşlığa imkan tanımaktadır.
-
Türk vatandaşlığını muhafaza ederek Alman vatandaşlığına geçen kişiler Türk pasaportunu muhafaza etmeli mi? Alman pasaportu ve Türk kimliği ibraz etmek suretiyle ülkemize giriş yapabilir miyiz?
Türk vatandaşlığı yanında diğer ülke vatandaşlığına sahip kişiler Türk pasaport ve kimliği ile Türkiye’ye girebilecekleri gibi diğer ülke pasaport ve kimliği ile de gümrük kapılarından giriş yapabilirler.
-
Yeniden Türk vatandaşlığını kazanmam durumunda, Türkiye’deki genel ve yerel seçimlerde oy kullanabilir miyim?
Yurtdışında ikamet etmeniz durumunda genel seçimlerde, yurt içinde ikamet etmeniz durumunda genel ve yerel seçimlerde oy kullanabilirsiniz.
-
Reşit olmadığı için ebeveynleri ile birlikte Türk vatandaşlığını kaybeden ve halihazırda 18 yaşından küçük çocukların nüfusta kayıtlı olmaması sebebiyle babanın Türk vatandaşlığına girmek istemesi halinde söz konusu çocukların mevzuatımıza göre birlikte işlem gördüğü için vatandaşlığa girme usulü nasıl olacaktır?
Anne ve baba ile birlikte Türk vatandaşlığını kaybeden 18 yaş altı çocukların anne ve baba ile birlikte işlem görmesi esastır. 18 yaş altı çocukların, anne veya babanın tek başına çocuğu ile Türk vatandaşlığını kazanma başvurusunda bulunurken Türk vatandaşlığına girmeyen ebeveynden muvafakat alınması gerekmektedir.
-
Türk vatandaşlığını kaybeden kişinin yabancı ülke mahkemesinde kesinleşmiş boşanma kararının usulüne uygun şekilde onaylı olması yeterli midir ve önceki uygulamalar kapsamında söz konusu kararların Türk mahkemesince tanıma tenfiz işlemi devam edecek midir?
Türk vatandaşlığını kaybeden kişinin yabancı ülke mahkemesinde kesinleşmiş boşanma kararının usulüne uygun şekilde onaylı olması yeterlidir. Türk vatandaşlığını kaybeden kişinin vatandaşlık başvurusu sırasında bugüne kadarki uygulamada istenilen yabancı ülke vatandaşlık belgesinin aslını kaybeden kişilere yetkili makam tarafından yenisi verilmeyip onun yerine geçen belge verilmektedir. Ancak bu belgenin verilmesi ön soruşturmayı gerektirdiği için zaman almaktadır.
-
Yabancı ülke vatandaşlığını kazandığı tarih dikkate alındığı için söz konusu belge yerine yabancı ülke kimliği veya pasaportunun onaylı Türkçe çevirisi yeterli olacak mıdır?
Yeniden Türk vatandaşlığını kazanma müracaatında vatandaşı olduğunuz ülkeye ait kimlik kartı ve pasaportun bulunması gerekmektedir.
-
Mavi Kartlılar kütüğüne doğum tescili yapılmış olan çocukların T.C. kimlik numarası değişecek mi?
Anne ve babanın Türk vatandaşlığını kaybından sonra doğan ve Mavi Kartlılar kütüğüne yabancı kimlik numarası ile tescili yapılan çocuk, Türk vatandaşlığını kazandıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası alır.
-
Yeniden Türk vatandaşlığını kazanma başvurumun alınması halinde Mavi Kartımı kullanmaya devam edebilecek miyim?
Hayır, yeniden Türk vatandaşlığını kazanma başvuru işlemleriniz tamamlandıktan sonra mavi kartınız geçersiz olacaktır. Tarafınıza, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik kartı verilecektir.
-
Askerlik ertelemesi yapmadan Türkiye’ye gitsem sorun yaşar mıyım?
Askerlik ertelemesi olmadan Türkiye’ye seyahat edilirken, bağlı bulunulan askerlik şubelerinden bilgi alınması ve askerlik durumlarının kontrol edilmesinde yarar görülmektedir. Yoklama kaçağı veya bakaya durumunda olanların Türkiye’de kolluk kuvvetlerince tespit edilmeleri halinde haklarında cezai işlem yapılmaktadır.
-
Erteleme hakkımdan vazgeçerek, askere gitmek istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?
Erteleme hakkınızdan vazgeçtiğinizi belirttiğiniz dilekçenizle bağlı bulunduğunuz Başkonsolosluğumuza başvurarak, askerlik ertelemenizi iptal ettirebilir ve askere sevk işleminizi yaptırabilirsiniz.
-
Eğitim Kurumlarında öğrenim görmekte olanların erteleme şartları nelerdir?
Okula kayıt tarihinden önce yoklama kaçağı veya bakaya olmamak kaydıyla; lise veya dengi okullarda okuyanların 22 yaşını tamamladıkları, fakülte ve yüksekokullar ile meslek yüksekokullarında okuyanların 28 yaşını tamamladıkları, yüksek lisans yapanların 32 yaşını tamamladıkları, doktora yapanların 35 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar yoklamaları yapılmadan askerlikleri ertelenir.
-
Yurtdışına eğitim amaçlı geldim, askerlik ertelemesi yapmak için ne yapmam gerekir?
Öğrenci olarak yurtdışında bulunan vatandaşlarımızın askerlik erteleme işlemleri için o ülkede bulunan eğitim müşavirliği/ ataşeliği ile mevcut olmaması hâlinde ise Başkonsolosluklarımız ile iletişime geçmesi gerekmektedir.
-
Üniversiteye kayıt hakkı kazandım, ancak yoklama kaçağı/ bakaya durumunda olduğum için okul benden askerlik durum belgesi istiyor. Askerlik durum belgesi alabilir miyim?
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 20’nci madde ikinci fıkra (c) bendi gereğince; okula kayıt tarihinden önce yoklama kaçağı veya bakaya durumunda olanların askerlikleri ertelenmemektedir. Üniversiteye kayıt olabilmeniz için Başkonsolosluğumuz tarafından askerlik durumunuzla ilgili bilgi teyidinin askerlik şubesince yapılmasını müteakip tarafınıza durumunuzu gösterir belge verilir ancak, öğrenime başlangıç tarihinden önce yoklama kaçağı/bakaya olmanız sebebiyle askerliğiniz ertelenmez.
-
Yurtdışında ön lisans/lisans öğrencisiyim. Askerliğimi öğrenciliğimden dolayı erteletmek için ne yapmalıyım?
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 20’nci madde ikinci fıkrası (ç) bendi gereğince; yabancı ülkelerde yükseköğrenim gören öğrencilerin askerliklerinin ertelenmesi, öğrenciliklerinin tanınması şartına bağlıdır. Yetkili makamlar, yurtdışı temsilciliklerimizdeki eğitim müşavirliği / ataşeliğidir. Eğitim müşavirliği/ataşeliği bulunmadığı takdirde Başkonsolosluklarımız, Başkonsoloslukların bulunmadığı ülkelerde, bu ülkelere akredite olan yurtdışı Temsilciliklerimizdir. Erteleme işleminiz için yurtdışı Temsilciliklerimize müracaat etmeniz gerekmektedir.
-
Türkiye’de ikamet ediyorum, yurtdışındaki bir üniversiteye kayıt yaptırarak uzaktan eğitime başladım. Askerliğimi nasıl erteletebilirim?
Türkiye’de ikamet edip yurtdışındaki üniversitelere kayıt yaptırarak uzaktan eğitim alan yükümlülerin; öğrenci kabul belgesi (acceptance), öğrenci belgesinin aslı ve bu belgelerin yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş ve noter tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi ve e-Devlet üzerinden alınacak karekodlu veya YÖK Başkanlığından alınacak “okul/kurum tanıma belgesi” ile askerlik şubesine veya eğitim müşavirliklerine müracaat etmeleri halinde, 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 20’nci madde ikinci ve dördüncü fıkralarında belirtilen azami yaş sınırı sonuna kadar askerlikleri ertelenir.
-
Eğitim kurumlarından terk, ilişiği kesilen veya mezun olanların erteleme şartları nelerdir?
Yükümlülerin askerlikleri, istekleri halinde, mezuniyet veya ilişik kesme tarihinden itibaren yoklamaları yapılmadan;
a) Lise veya dengi okuldan mezun olanların 22 yaşını geçmemek şartıyla 3 yıl,
b) Mesleki ve teknik liselerden mezun olanların 25 yaşını geçmemek şartıyla 6 yıl,
c) Fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarından ilişikleri kesilenler ile meslek yüksekokullarından mezun olanların 28 yaşını geçmemek üzere 2 yıl,
ç) Dört yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanların mezuniyet tarihinden itibaren 32 yaşını geçmemek üzere 2 yıl,
d) Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlara 32 yaşını geçmemek üzere 1 yıl, süreyle ertelenir.
e) Ön lisans, lisans veya yüksek lisans seviyesinde mezun olanlardan belirtilen süre içerisinde denklik işlemleri sonuçlanmayanların, denklik işlemlerinin hâlen devam ettiğini belgeleyerek talep etmeleri halinde askerlikleri mezuniyet tarihinden itibaren; ön lisans ve lisans mezunlarının 3 yılı, yüksek lisans mezunlarının 2 yılı aşmamak kaydıyla denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için ilave 1 yıl süre verilerek yaş şartlarını aşmamak şartıyla ertelenirler.Öte yandan, öğrenim görmek amacıyla sonradan yurtdışına çıkmayıp, yurtdışında doğduğu veya yaşadığı için işçi, işveren, gemi adamı ya da meslek veya sanat mensubu statüsünde çalışma iznini de ihtiva eden oturma izni veya doğrudan çalışma iznine sahip olup, halen öğrenci olanların askerlik ertelemelerinin “öğrenci” statüsünde değil “işçi, işveren, meslek veya sanat mensubu ya da gemi adamı” statüsünde yapılması gerekmektedir.
-
Yurtdışında işçi/işveren statüsünde ikamet etmekteyim. Askerliğimi erteletmek için ne yapmalıyım?
Askeralma Yönetmeliği 63’üncü maddenin birinci fıkrası (a) ve (b) bendi gereğince; Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmış yabancı ülkenin resmî makamlarından iltica başvurusu dışında elde ettikleri ve kendilerine yabancı ülkede işçi/işveren statüsü sağlayan çalışma iznini ihtiva eden oturma izni veya çalışma izin belgesi ve umuma mahsus Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile bağlı olduğunuz Dış Temsilciliklerimize müracaat etmeniz gerekmektedir.
-
Yurtdışı işçi ertelememi kaç yaşıma kadar yaptırabilirim?
Askeralma Yönetmeliği 62’nci maddenin birinci fıkrası gereğince; yurtdışında işçi/işveren statüsünde bulunan vatandaşlarımız askerlik ertelemeleri 35 yaş sonuna kadar yapılabilir. Yurtdışı işçi erteleme süresinin 35 yaşa inmesi sebebiyle daha önce 38 yaşına kadar yaptırmış olduğum ertelemem iptal edilecek mi?
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun Geçici 1’inci maddesinin birinci fıkrası gereğince; yurtdışı işçi erteleme süreniz erteleme şartlarını devam ettirmeniz halinde iptal edilmeyerek 38 yaş sonuna kadar devam edecektir.
-
Yurtdışında oturma/çalışma iznim var, kaç yaşına kadar askerliğimi erteletebilirim?
Başvuruda bulunduğu ülkenin vatandaşlığını taşıyanlar ile başvuruda bulunduğu ülkede süresiz oturma veya çalışma izni sahibi olanların askerlikleri bir defada 35 yaşını tamamladıkları yılın 31 Aralık tarihine kadar ertelenir. Başvuru tarihi ile oturma veya çalışma izni bitim tarihi arasında bir yıldan fazla süre bulunanların askerlikleri oturma veya çalışma izninin (bunlardan hangisi daha uzun ise uzun olanın) biteceği yılı takip eden yılın 31 Aralık tarihine kadar ertelenir. Başvuru tarihi ile oturma veya çalışma izni bitim tarihi arasında bir yıl ve daha az süre bulunanların askerlikleri başvuru yılını takip eden yılın 31 Aralık tarihine kadar ertelenir.
-
Askerliğimi yurtdışında işçi olmam nedeniyle ertelettim. Çalıştığım firma beni Türkiye’de görevlendirdi. Askerliğim ertelenmiş durumda iken Türkiye’ye gelip çalışabilir miyim?
Askeralma Yönetmeliği 65’inci maddesi birinci fıkrası (i) bendi gereğince; yurtdışı işçi erteleme süresi içerisinde her ne sebeple olursa olsun bir takvim yılı içerisinde toplam olarak altı aydan fazla süreyle (184 gün ve daha fazla süreyle) Türkiye’de ikamet etmeniz halinde ertelemeniz iptal edilir ve durumunuza uygun askerlik işlemine tabi tutulursunuz.
-
Yurtdışında işçi statüsünde askerliğimi ertelemiş iken Türkiye’de bir okulda öğrenim görebilir miyim?
Askeralma Yönetmeliği 65’inci maddesi birinci fıkrası (i) bendi gereğince; bir takvim yılının yarısından fazlasını (184 gün ve daha fazla) yurt içinde geçirirseniz askerlik ertelemeniz iptal edilir ve müteakip erteleme talebiniz kabul edilmez. Bu nedenle; mevcut yurtdışı ertelemenizi askerlik şubenize veya Başkonsolosluğunuza müracaat edip sonlandırarak, işlemlerinizin yurt içi öğrencilik kapsamında yürütülmesini talep etmeniz uygun olacaktır.
-
Almanya’da oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren, meslek ya da sanat mensubu statüsü ile yurtdışında çalışmakta iken Türkiye’de 184 günden fazla bulunduğumdan ertelemem iptal edildi. Daha sonra yurtdışına çıkarak Fransa’da oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi oldum. Tekrar askerliğimi erteletme hakkım var mı?
Askeralma Yönetmeliği 65’inci maddesi birinci fıkrası (i) bendi ve 66’ncı maddesi birinci fıkrası gereğince tekrar askerliğinizi erteletme hakkınız yoktur. Bir takvim yılının yarısından fazlasını (184 gün ve daha fazla) yurtiçinde geçirirseniz askerlik ertelemeniz iptal edilir ve müteakip erteleme talebiniz kabul edilmez.
-
Çok vatandaş statüsünde askerliğimi erteletmek için ne yapmam gerekiyor?
Tabiiyetinde bulunduğunuz yabancı ülkede ikamet etmeniz şartı ile durumunuzu ispata yarayan belgeler ile bağlı bulunduğunuz Başkonsolosluğumuza başvurmanız gerekmektedir.
-
Çok vatandaşlık statüsündeki Türk vatandaşlarının askerlik hizmetinin en son tecil edileceği yaş sınırı nedir?
Yabancı ülkelerde ikamet etmeleri şartıyla çok vatandaşlık statüsüne haiz olan Türk vatandaşlarının askerlikleri, 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 38’inci maddesi kapsamında 35 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar ertelenebilir.
-
Yurtdışında askerlik hizmetini yapan çok vatandaşlık statüsündeki Türk vatandaşlarının askerlik hizmeti Türkiye’de sayılmakta mıdır?
Doğumla ya da kanuni rüşt yaşından önce yabancı bir ülkeye giderek aynı zamanda o ülkenin vatandaşlığını da kazanan, çok vatandaşlık hakkına sahip olarak tabiiyetinde bulunduğu diğer ülkede zorunlu askerlik hizmetini yerine getiren aslen Türk vatandaşlarının;
a) Türkiye’deki askerlik hizmetinden muaf tutulmaları işlemine 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 26 Haziran 2019 tarihi itibarıyla son verilmiştir. Ancak, mülga 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 2/5. maddesi ve buna göre çıkarılan 25.07.1993 tarih ve 21648 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 93/4613 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 6. maddesi gereğince kabul edilen ülkelerden; Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İsrail, İsviçre, Norveç, Azerbaycan, Tunus ve Yunanistan’da 26.06.2019, Hollanda’da 01.01.1997, Belçika’da 01.01.1998, Fransa’da 01.01.1999, İtalya’da 01.01.2005, İsveç’te 01.07.2010, Almanya’da 01.07.2011 ve Suriye’de 26.01.2018 tarihlerinden önce yapılan askerlik hizmeti, yapıldığının veya yapılmış sayıldığının belgelenmesi halinde, Türkiye’de askerlik hizmetinin yerine getirmiş sayılmaktadır.
b) İkili anlaşmalar kapsamında askerlik hizmetinden muaf tutulmaya ilişkin usul ve esaslar Askeralma Kanunu’nun 45’inci maddesinde “özel durumlarda muafiyet ve erteleme” başlığında hüküm altına alınmıştır. İki ülkeden birinde yapılan askerlik hizmetinin sayılmasına dair ikili anlaşmalar kapsamında askerlik hizmetinden muaf tutulacak ya da ertelenecek yükümlülerin işlemleri anlaşma hükümlerine göre yürütülecektir.
-
Vatandaşlığa sonradan alınanlara uygulanacak askerlik erteleme ve muafiyet işlemleri nasıl uygulanmaktadır?
Soy bağı esasına göre sonradan alınanlar hariç Türk vatandaşlığına sonradan alınanlar askerliklerini, vatandaşlığa alındıkları tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yıl askerlik çağına giren yükümlüler gibi yaparlar. Soy bağı esasına göre sonradan alınanlar hariç Türk vatandaşlığına alınmadan önce gelmiş oldukları ülkelerde askerlik yaptıklarını veya askerlik hizmetini yerine getirmiş sayıldıklarını belgeleyenler ile vatandaşlığa alındıkları yıl, doğum ay ve günleri dikkate alınmadan yirmi iki ve daha büyük yaşta olanlar askerlik yapmış sayılır. 21 yaşında ve daha küçük doğumlu olanların askerlikleri, istekleri hâlinde vatandaşlığa alındıkları tarihten itibaren yoklamaları yapılmadan iki yıl süreyle ertelenir. Ertelemelerinin sona ereceği yıl yoklamaları yapılarak o yıl askerlik çağına giren doğumlularla işlem görürler. Çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığını kaybettikten sonra yeniden Türk vatandaşlığına alınanlar sonradan Türk vatandaşı olanlar kapsamında değerlendirilmez. Bunların askerlik işlemleri, önceki askerlik safahatları dikkate alınarak vatandaşlığı kaybettikleri tarihteki statülerine göre yürütülür. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı iken 29.05.2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 42’nci maddesi kapsamında Türk vatandaşlığını kazananlar sonradan Türk vatandaşı olan yükümlü kapsamında değerlendirilir.
-
Türk vatandaşlığını sonradan kazanan yükümlülerin askerlik işlemleri nasıl yapılmaktadır?
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 43’üncü maddesi gereğince; Türk vatandaşlığını sonradan kazananlar askerliklerini, vatandaşlığı kazandığı tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yıl askerlik çağına giren yükümlüler gibi yaparlar. Bunlardan Türk vatandaşlığına alınmadan önce gelmiş oldukları ülkelerde askerlik yaptıklarını veya askerlik hizmetini yerine getirmiş sayıldıklarını belgeleyenler ile vatandaşlığa alındıkları yıl 22 ve daha büyük yaşta olanlar askerlik yapmış sayılırlar. Bunların askerlikleri, istekleri halinde vatandaşlığa alındıkları tarihten itibaren iki yıl süre ile ertelenir. Ertelemelerinin sona ereceği yıl yoklamaları yapılarak o yıl askerlik çağına giren doğumlularla işlem görürler.
-
1997 doğumluyum. Türk vatandaşlığına 26.06.2019 tarihinde yabancı statüsünde kabul edildim. Gelmiş olduğum ülkede askerlik hizmetini yapmadım. Türkiye’de askerlik hizmetini yerine getirecek miyim?
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 43’üncü maddesi gereği Türk vatandaşlığını kazandığınız tarihte 22 yaşında olmanız sebebiyle Türkiye’de askerlik hizmetinden muaf tutulacaksınız.
-
1999 doğumluyum. Türk vatandaşlığına 15.04.2020 tarihinde kabul edildim. Gelmiş olduğum ülkede askerlik yaptım. Türkiye’de askerlik hizmeti yapacak mıyım?
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 43’üncü maddesi gereği, vatandaşlığa alınmadan önce gelmiş olduğunuz ülkede askerlik hizmetini yaptığınızdan Türkiye’de askerlik hizmetinden muaf tutulacaksınız.
-
2000 doğumluyum. Türk vatandaşlığına 15.06.2020 tarihinde yabancı statüsünde kabul edildim. Gelmiş olduğum ülkede de askerlik hizmetini yapmadım. Türkiye’de askerlik hizmetini ne zaman yapmam gerekiyor? Ayrıca askerliğimi erteletme hakkım var mıdır?
Türk vatandaşlığına alındığınız 15.06.2020 tarihinde 20 yaşında olduğunuzdan Türkiye’de askerlik yapmanız gerekmektedir. Bu nedenle, vatandaşlığa alındığınız 2020 yılının sonuna kadar askerlik hizmeti için askerlik şubesine müracaat etmeniz gerekmektedir. 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 43’üncü maddesi kapsamında askerlik şubesine müracaat ettiğinizde talep etmeniz hâlinde askerliğiniz iki yıl süre ile ertelenebilecektir.
-
Türkiye’de askerlik hizmetimi yerine getirmediğimden dolayı aranıyorum, aynı zamanda Almanya vatandaşıyım burada da askerlik hizmetini yerine getirmedim. Türk vatandaşlığından çıkmak istiyorum. Ne yapmalıyım?
Türk vatandaşlığına alınma ve çıkma işlemleri İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün görev alanına girmektedir. Müracaatınızı bağlı bulunduğunuz Başkonsolosluğumuz aracılığı ile bu kuruma yapmanız gerekmektedir. Askeralma Yönetmeliğinin 90’ıncı maddesi gereğince Türk vatandaşlığından çıkmak için izin isteyen kişilerin diğer şartların yanında askerlik hizmeti nedeniyle aranan kişilerden olmamaları gerekmektedir.
-
Türk vatandaşlığından çıkmıştım yeniden alınırsam askerlik yapar mıyım?
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 43’üncü maddesi ikinci fıkrası gereğince çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığını kaybettikten sonra yeniden Türk vatandaşlığını kazananların askerlik işlemleri, önceki askerlik safahatları dikkate alınarak yürütülmektedir. Dolayısı ile askerlik yapmadan Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra yeniden Türk vatandaşlığına girdiğinizde askerlik hizmetini yerine getirmeniz gerekmektedir.
-
Babam ve annem yabancı statüsünde Türk vatandaşlığına alınmıştır. Ben ise babam ve annem Türk vatandaşı olduktan sonra doğmuşum askerlik işlemim nasıl yürütülecektir?
Askeralma Yönetmeliğinin 90’ıncı maddesi gereğince babanız ve anneniz yabancı statüsünde Türk vatandaşlığına alındıktan sonra dünyaya geldiğiniz (doğum esası) için askerlik işlemleriniz aslen Türk vatandaşı gibi yürütülecektir.
-
Çok vatandaşlık statüsündeki yükümlüler Türkiye’de hangi statüde askerlik hizmetini yerine getirebileceklerdir?
Eğitimlerine uygun olarak erbaş/er, yedek subay/yedek astsubay, olarak askerlik hizmetini yerine getirebileceklerdir. Aynı zamanda başvuru şartlarını taşımaları halinde Askeralma Kanunu’nun 9’uncu maddesi gereği bedelli ve 39’uncu maddesi gereğince dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilirler.
-
Askerlik yapmadan vatandaşlıktan çıkış yapmıştım. Askerlik yükümlülüğü kaç yaşına kadar sürmektedir?
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 4’üncü maddesi gereğince Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek, askerlik hizmeti yapmaya mecburdur. Askerlik yükümlülüğünde herhangi bir yaş sınırı yoktur.
-
3201 sayılı Kanun kapsamında “Türk vatandaşı olmak” şartı neyi ifade eder? / Yurtdışı borçlanmasının vatandaşlık yönüyle şartları nelerdir?
Türk vatandaşları ve doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler (mavi kartlı olarak nitelendirilen bu kişiler Türk vatandaşı olarak geçirdikleri süreyi) ile bunların Türk vatandaşı olan hak sahipleri yurtdışı sürelerini borçlanma hakkına sahiptirler. Ayrıca, Türk vatandaşlığı ile birlikte yabancı ülke vatandaşlığını haiz çifte vatandaşlar da borçlanma yapabilir. Mavi kartlı hak sahipleri yurtdışı borçlanması yapamazlar.
-
Alman vatandaşıyım, Türk vatandaşlığına tekrar girince emeklilik durumum ne olacak? Türkiye’den de emekli olabilecek miyim?
5434 sayılı Kanun hükümleri saklı kalmak kaydı ile emekli aylığı bağlanmasında Türk vatandaşı olma şartı bulunmamaktadır.
-
Hem Türk hem Alman vatandaşı olursam Türkiye’den prim ödeyerek nasıl emekli olabilirim?
Türk ya da yabancı ülke vatandaşı ayrımı yapılmaksızın sosyal güvenlik kanunlarına göre aranan aylık bağlama şartlarını yerine getirenlerin emekli olmaları mümkün bulunmaktadır. Gerekli gün sayısı; ilgili kanunlarda belirtilen şartların yerine getirilmesi şartıyla Türkiye’de fiilen çalışılarak, isteğe bağlı sigortalılık yoluyla, ya da yurt içi veya yurtdışı borçlanmaları ile tamamlanabilmektedir.
-
Hem Türk hem Alman vatandaşı olursam, Alman idari makamları, Türkiye’deki kayıt ve bilgilerimi (banka, tapu vs.) yahut Türk makamları Almanya’daki malvarlığı bilgilerimi alabilir mi?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sözleşmenin uygulanmasında ihtiyaç duyulan; kişisel bilgiler, çalışma süreleri, aylık bilgileri ile tedavi bilgileri (masraf hesaplaşmalarının yapılabilmesi için) Alman kurumları ile paylaşılmakta olup diğer konularda Kurumca herhangi bir bilgi paylaşılmamaktadır.
-
Yurtdışında bulunan Türk vatandaşları ile mavi kartlıların Türkiye’den emekli olmalarına imkân tanıyan hukukî düzenleme nedir?
Yurtdışında bulunan Türk vatandaşları ile mavi kartlıların yurtdışı sürelerini borçlanma hakkı 3201 sayılı Kanun ile sağlanmıştır. Bunların emeklilik hakları ise ülkemizde yürürlükte bulunan sosyal güvenlik kanunları ve ülkemizin imzalamış olduğu sosyal güvenlik sözleşmelerine göre belirlenmektedir.
-
Yurtdışında geçen hangi süreler borçlandırılır?
3201 sayılı Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmeliğe göre Yurtdışında geçen;
▸ Sigortalılık süreleri (Gemi adamları dahil)
▸ Sigortalılık süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan süreler
▸ Ev kadınlığı süreleri borçlanma kapsamında yer almaktadır. -
Borçlanma kapsamında olmayan yurtdışı süreleri hangileridir?
· 18 yaşın doldurulmasından önce yurtdışında geçen süreler.
· Türk vatandaşlığının kazanılmasından önce veya kaybedilmesinden sonra yurtdışında geçen süreler.
· İkili sosyal güvenlik sözleşmelerine göre kendilerine kısmi aylık bağlanmış olanların yurtdışında geçen sigortalılık süreleri arasında ve bu sürelerin bitim tarihinden sonraki işsizlik süreleri ve ev kadını olarak geçen süreler.
· Yurtdışındaki işsizlik ve ev kadınlığı süresini borçlanmak isteyenlerin yurda giriş-çıkış bilgilerine göre Türkiye’de bulunduğu tespit edilen süreler.
· Ülkemizdeki sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları kapsamında prim ya da kesenek ödenen sürelerle çakışan yurtdışı süreleri.
· Ülkemizde tam aylık bağlanmış olanların, aylık bağlanmasından önceki yurtdışı süreleri. Türkiye’de malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları kapsamında geçen ve aşağıda sayılan yurtdışı sürelerinden;
▸ Libya’da iş üstlenen Türk işverenlerce çalıştırılan Türk işçilerinin, bu ülkede 01.09.1985 tarihinden sonra geçen çalışma süreleri.
▸ Almanya’da istisna akdi kapsamında iş üstlenen Türk işverenlerce çalıştırılan Türk işçilerinin bu ülkedeki çalışma süreleri.
▸ 5510 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi kapsamında, ülkemizle imzalanan ikili sosyal güvenlik sözleşmeleri veya Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesi hükümlerine göre yurtdışında geçici görevli bulunulan süreler borçlanma kapsamında değildir. -
Yeni Alman Vatandaşlık Yasası sonrası yeniden Türk vatandaşlığını kazananların Türk vatandaşlığında geçirilmeyen (mavi kartlı) süreleri borçlandırılabilir mi? / Mavi kart sahibi kişiler 18 yaşından itibaren sadece Türk vatandaşı olarak geçirdikleri süreleri borçlanabiliyorlardı. Türk vatandaşlığını kazanan bu kişiler mavi kartlı olarak geçirdikleri süreleri de borçlanabilecekler mi?
Mavi kartlılar sadece Türk vatandaşı oldukları süredeki borçlanma kapsamında sayılan yurtdışı sürelerini borçlanabilirler. Ancak mavi kartlı oldukları hiçbir süreyi borçlanamazlar.
-
Sadece Alman vatandaşıyım, 3201 sayılı Kanuna göre yurtdışından emekli olmak için SGK’ya başvurmuştum. Yeniden vatandaşlığa alınmam halinde eksik sürelerimi nasıl borçlanırım?
Yabancı ülke vatandaşları 3201 sayılı Kanundan yararlanamamaktadırlar. Ancak bunlardan Türk vatandaşı olanlar sadece Türk vatandaşı olduktan sonra geçen sürelerini borçlanabilmektedirler.
-
Türk vatandaşlığının kazanıldığı ve kaybedildiği tarih nasıl belirlenir?
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’na göre Türk vatandaşlığı;
• Bakanlar Kurulunun Türk vatandaşlığına aldığı tarih itibariyle kazanılmakta,
• Türk vatandaşlığından çıkma belgesinin teslim alındığı tarih itibarıyla kaybedilmektedir. -
Vefat eden sigortalının yurtdışında geçen sürelerini Türk vatandaşlığı bulunmayan hak sahipleri borçlanabilir mi?
Vefat eden sigortalının Türk vatandaşlığında geçen yurtdışı sürelerini, Türk vatandaşı olmak şartıyla hak sahipleri de borçlanabilmektedir. Türk vatandaşlığı ile birlikte yabancı ülke vatandaşı olan çifte vatandaş hak sahipleri de borçlanma yapabilirler. Ancak, yabancı uyruklular ile mavi kartlı hak sahipleri, borçlanma talep tarihinde Türk vatandaşı olmadıklarından dolayı, borçlanma hakkına sahip değildir.
-
Türk ve Alman vatandaşlığı (veya başka ülke vatandaşlıkları) bulunanların durumları nasıl değerlendirilir?
3201 sayılı Kanuna göre, Türk vatandaşlığı ile birlikte iki ya da daha fazla vatandaşlığı bulunanlar (çifte vatandaş) Türk vatandaşları ile aynı haklara sahiptirler.
-
Yeni Alman Vatandaşlık Yasası sonrası yeniden Türk vatandaşlığını kazananların yurtdışı borçlanma başvuruları nereye ve nasıl yapılmalıdır?
3201 sayılı Kanuna göre yurtdışı borçlanmaları müracaat tarihi itibariyle; Türkiye’de 4/B kapsamında faaliyeti devam edenler faaliyette bulundukları, Türkiye’de 4/B kapsamı dışındaki statülerde çalışanlar ile çalışması sona ermiş ya da hiç çalışması olmayanlar ikamet ettikleri, ikametleri yurtdışı ise nüfusa kayıtlı oldukları ilde bulunan SGK birimlerine “Yurtdışı Süreleri Borçlanma Talep Dilekçesi” veya “Zorunlu Göç Kapsamında Gelenlerin Borçlanma Talep Dilekçesinin” usulüne göre doldurulup imzalayarak posta yolu ile ya da doğrudan Kuruma vererek müracaat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca Dış Temsilciliklerimizde alınan elektronik imza ile imzalanmış hizmet belgesine sahip olanlar bu süreleri ile ilgili borçlanma müracaatlarını e-Devlet üzerinden de yapabilmektedir.
-
Çifte vatandaşlığımın (Türk ve Alman) SGK’dan almakta olduğum sağlık hizmetine bir etkisi olur mu?
Herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
-
Sadece Türk vatandaşı olanlardan emekli olmadan kesin dönüş yapmak isteyenlerin Almanya’da çalıştıkları zaman zarfında Alman sigorta kurumuna kesilen sigorta primlerini iki yıl sigortasız çalışmadan sonra alma hakları vardı. Çifte vatandaş olunca bu hak sona mı erecek?
Çifte vatandaşlık uygulamasında çifte vatandaşlar herhangi bir haktan yararlanırlarken, hakkı veren ülkenin vatandaşı gibi işlem görmektedirler. Dolayısı ile prim iadesi Almanya tarafından gerçekleştirildiğinden talepte bulunan kişinin Alman vatandaşı olarak kabul edilerek talebin reddedileceği değerlendirilmektedir.