Aile ikamet izni Türkiye

Yabancı ülke vatandaşlarına Türkiye’de vize sürelerinin sonrasında da bulunma hakkı veren bir uygulama da Aile oturum iznidir. Aile ikamet izni, kişilerin bir destekleyici kişiye bağlı olarak hak kazandıkları bir ikamet iznidir.

Aile oturum izniyle Türk vatandaşlarının, mavi kart sahiplerinin veya Türkiye’de bir ikamet izni ile bulunmakta olan kişilerin eşi ve çocukları Türkiye’de bulunabilmektedir.

Aile oturum izni almak isteyen kişilerin karşılaması gereken birtakım şartlar vardır. Peki aile oturum izni için gerekli şartlar nelerdir? Aile yoluyla ikamet izni başvurusu nasıl gerçekleştirilir? Aile oturum izni ile ilgili tüm detaylar uzman avukat ekibimiz tarafından hazırlanan rehber niteliğindeki bu yazımızda.

Aile Oturum İzni Nedir?

Aile yoluyla ikamet izni; Türk vatandaşlarının, mavi kart sahiplerinin veya Türkiye’de başka bir ikamet izni ile bulunan kişilerin aile üyelerine (eş ve çocuklar) Türkiye’de belli bir süre ikamet etmeleri için verilen bir haktır.

Aile yoluyla ikamet izni almak için kişilerin bazı şartları sağlamaları ve bazı gereklilikleri yerine getirmeleri gerekmektedir.

Kimler Aile Oturum İzni Alabilir?

Aile oturum izni, yasal olarak Türkiye’de bulunan kişilerin yabancı eş ve çocukları ile ayrı kalmamalarını amaçlamaktadır. Buna göre Türkiye’de bulunmakta olan yabancının:

  • Eşi
  • Ergin olmayan veya bağımlı çocukları
  • Eşinin olan fakat kendisinin öz olmayan çocukları

Gerekli şartları sağlamaları durumunda aile ikamet izninden yararlanabilmektedir

Aile İkamet İzni Başvurusunda Bulunabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Aile oturum izni başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin öncelikle bir aile üyeleri yasal olarak Türkiye’de bulunuyor olmalıdır. Bunun yanında kişiler şu şartları sağlıyor olmaları durumunda aile oturum izni başvurusu gerçekleştirebilirler:

  • Ailenin toplam geliri asgari ücretten az ve kişi başına düşen maddi miktar asgari ücretin üçte birinden az olmamalıdır.
  • Tüm aile üyeleri için geçerli sağlık sigortası bulunmalıdır.
  • Ailenin nüfusuna ve genel sağlık ve güvenlik standartlarına uygun barınma şartları karşılanıyor olmalıdır.
  • Başvuru tarihi itibari ile son beş yıl içerisinde aile düzenine karşı suçlardan herhangi birisi işlenmemiş olmalıdır.

Öte yandan destekleyicinin adres kayıt sistemine  kayıtlı olması ve başvuru sahiplerinin de destekleyici kişi ile aralarındaki aile bağını kanıtlamaları gerekmektedir.

Aile Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile ikamet izinleri öncelikle çevrimiçi başvuru formunun doldurulması ile gerçekleştirilmektedir. Bu adım tamamlandıktan sonra talep edilen belgeler ile başvuru yapılan göç idaresine alınan randevu doğrultusunda görüşmeye gidilmelidir. Görüşmede destekleyici kişinin ve başvuru sahiplerinin bulunması istenecektir.

Aile oturum izni başvurusu yapılırken gerçekleştirilecek ufak bir hata veya eksiklik başvurunun reddedilmesine ve kişinin hak kaybına uğramasına sebep olmaktadır. Bu sebeple başvuru sahiplerinin başvurularını uzman avukat tarafından gerçekleştirmelerini önemle tavsiye etmekteyiz.

Aile Oturum İzni Başvurusu İçin Hangi Belgeler İstenmektedir?

Aile oturum izni başvurusunda bulunmayı düşünen kişilerin ilk akıllarına gelen soru “Aile oturum izni için gereken belgeler nedir?” olmaktadır. Buna göre kişiler aile oturum izni başvuruları için şu belgeleri hazır bulundurmalıdır:

  • İkamet izni başvuru formu (Çevrimiçi başvuru sonrası sistem tarafından hazırlanır ve çıktısı alınmalıdır.)
  • Pasaport veya yerine geçen belge
  • Biyometrik fotoğraf
  • Evliliği kanıtlayıcı belgeler
  • Anne babanın boşanmış olması durumunda çocuk için velayet belgesi
  • Ebeveynlerden birinin ölümü halinde ölüm belgesi
  • Destekleyici kişinin kimlik kartı/pasaportu
  • Destekleyici kişinin maddi durumunu gösterir onaylı veya e-imzalı belge
  • Destekleyici kişinin adli sicil kaydı
  • Tüm aileyi kapsayan sağlık sigortası
  • Adres kayıt sistemine kayıtlı olunduğunu gösterir belge veya yerleşim yeri belgesi
  • Kalınacak yeri gösterir belge

Aile İkamet İzni Başvurusunun Reddedilmesi

Konunun düzenlenmiş olduğu kanun kapsamında destekleyici veya başvuru sahibinin aranan şartları karşılamaması veya şartların ortadan kalkması durumunda başvurunun reddedilebileceği, alınmış ikamet izninin iptal edilebileceği veya uzatma başvurusunun reddedilebileceği düzenlenmiştir.

Bu sebepler doğrultusunda ikamet izni başvurusu reddedilebileceği gibi yetkili makamın verdiği karar hatalı da olabilmektedir. Bu durumda başvuru sahipleri yargı yoluna giderek ikamet izni başvurularının reddinin iptal edilmesini isteyebilmektedir.

Ayrıca Bakınız: İkamet İzni Reddi

Aile Oturum İzni Başvurusunun Reddine Karşı İptal Davası

Aile oturum izni başvurusunda bulunan kişiler başvurularının reddedilmesi üzerine bu kararın hukuka aykırı olması sebebiyle kararın iptalini yargı yolu ile talep edebilmektedir. Kararı veren makam kararı ilgili kişiye veya avukatına tebliğ ettikten itibaren dava süresi 60 gündür.

Dava sürecinde kararın hukuka aykırı olduğu detaylıca ve gerekçeleriyle açıklanmalı ve kararın iptali talep edilmelidir. Mahkeme, söz konusu kararın hukuka aykırı olduğu yönünde karar verirse başvuru yeniden değerlendirilmek zorundadır.

Başvuru sahibi kişilerin aile oturum izni başvurularının reddedilmesi sonucu açacakları davada tecrübeli avukat desteği almaları son derece önemlidir. Aksi taktirde kişiler geri dönüşü zor hak kayıpları yaşayabilmektedir.

Aile Oturum İzni İle Vatandaşlık

Bir Türk vatandaşı ile evli olan kişiler yukarıda da bahsettiğimiz gerekliliklerin karşılanması durumunda Türkiye’de aile oturum izni alabilmektedir. Aile oturum izni doğrultusunda Türkiye’de en az üç yıl ikamet eden kişiler ilgili şartları sağlamaları durumunda Türk vatandaşlığı için başvuruda bulunabilirler.

Detaylı bilgi için Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Anlaşmalı Evlilik İle Aile Oturum İzni Alınabilir mi?

Valilikler verilmiş olan aile ikamet izinleri kapsamında söz konusu evliliğin bu amaçla yapılıp yapılmadığı konusunda inceleme yapmaktadır. Evliliğin anlaşmalı evlilik olması durumunda başvuru reddedilecek veya alınmış olan ikamet izni iptal edilecektir.

Aile İkamet İzinleri Kaç Yıllık Verilmektedir?

Aile ikamet izinleri her başvuruda en fazla 3 yıl olarak verilmektedir. İkamet izninin süresi dolan yabancılar gereklilikleri hala karşılıyor olmaları durumunda uzatma başvurusunda bulunabilmektedir.

Evlilik Sebebiyle Aile İkamet İzni Almış Olan Kişiler Boşanma Durumunda Ne Yapmalıdır?

Aile ikamet izni sahipleri en az üç yıl bu ikamet izniyle Türkiye’de kalmışlarsa kısa dönem ikamet izni talebinde bulunabilirler. Aile içi şiddet sebebiyle gerçekleşen boşanmalarda üç yıl şartı aranmamaktadır.

Eşimin Çocuğu Aile İkamet İzni İle Türkiye’ye Gelebilir mi?

Eşin 18 yaşını geçmemiş veya bağımlı çocukları velayete sahip olunması durumunda eş ile birlikte Türkiye’de Aile ikamet izni alabilirler.

Aile İkamet İzni Kaç Günde Çıkar?

Türkiye’de konuyu düzenleyen kanunlar gereği aile ikamet izni başvurusuna yetkili makam 90 gün içerisinde herhangi bir cevap vermek zorundadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Site Haritası
Bize mesaj gönderin!
Whatsapp
Merhaba, sizden bilgi almak istiyorum.
Güneş & Güneş Hukuk Bürosu Hemen Ara! Güneş & Güneş Law Firm Links Güneş & Güneş Hukuk Bürosu Telegram Güneş & Güneş Hukuk Bürosuna Mail Yazın