Dijital göçebeler, teknoloji ve interneti kullanarak uzaktan çalışabilen ve özgürce seyahat edebilen kişilerdir. “Digital nomad” olarak da bilinen bu grup, başka bir ülkede yaşarken diledikleri yerden işlerini online olarak yürütüp para kazanabilirler.
Dijital göçebelerin çoğu freelance ya da sözleşmeli olarak çalışır. Genellikle yazılımcı, dijital pazarlama uzmanı, metin yazarı, içerik üreticisi veya tasarımcı gibi meslekler uzaktan çalışmaya uygundur. Ancak işlerini internete bağlanıp gerçekleştirebilen herkes dijital göçebe olabilir.
Dijital göçebe olmanın avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- İş saatlerinizi kendiniz belirleyebilirsiniz.
- Çalışmak istediğiniz yeri kendiniz seçebilirsiniz.
- Başka ülkelere seyahat edebilirsiniz.
- Yeni kültürler keşfedebilirsiniz.
Özellikle pandemi sonrası şirketlerin evden çalışma sürecine geçmesiyle birlikte ofise gitmeden çalışabilme giderek yaygınlaşmıştır. Birçok ülke de gezerek çalışmak isteyen dijital göçebelere özel bir vize türü geliştirmiştir.
Dijital göçebe vizesiyle yaşamak ve uzaktan çalışmak istediğiniz ülkede uzun bir süre kalabilirsiniz. Ülkelerin belirlediği vize şartlarını yerine getirmeniz bunun için yeterlidir.
Dijital Göçebe Vizesi Nedir?
Dijital göçebe vizesi, bir kişiye daimî ikamet ettiği ülkeden uzakta yaşarken yasal olarak uzaktan çalışma hakkı veren bir belge veya programdır. Bu vize çeşidi, işlerini online olarak yürütebilen kişiler için uygundur.
Yabancı bir ülkede uzun süre kalmak ve çalışmak için oturma iznine ya da çalışma vizesine ihtiyaç duyarsınız. Dijital göçebe vizesiyle o ülkedeki bir iş yerinde çalışmasanız da özgürce yaşayabilmeniz mümkündür.
Dijital göçebelikle ilgili bilmeniz gereken bazı püf noktalar:
- Dijital göçebe, göçebe bir yaşam tarzını benimseyen ve kendi ülkesinin dışında uzaktan çalışmak için teknolojiyi kullanan kişidir.
- Dijital göçebe vizeleri, bu kişilerin başka bir ülkede yasal olarak yaşamasına ve çalışmasına olanak tanır.
- Bu vizeler, öğrenciler ve çalışanlar için geçerlidir ancak maliyetler ve şartlar değişiklik gösterebilir.
- Dijital göçebe vizesi sunan birçok ülke, bireylerin bakmakla yükümlü oldukları kişiler için de başvuruda bulunmalarına izin vermektedir.
Bir diğer noktayı belirtmekte de fayda var: Uzaktan çalışan ile dijital göçebe farkı.
Bu iki terim birbirine benzese de tam olarak aynı anlamı taşımamaktadır. Tüm dijital göçebeler, doğal olarak uzaktan çalışanlardır ancak ikinci terim kendi ülkesinde ofis yerine evden çalışanlar için de kullanılabilir.
Uzaktan çalışanlar turist vizesiyle herhangi bir ülkeye girebilir ancak bu vize türü genellikle seyahat eden kişinin söz konusu ülkede çalışmasına izin vermez. Farklı bir ülkede yaşayıp aynı zamanda uzaktan çalışmak istiyorsanız size en uygun vize türü, dijital göçebe vizesidir.
Nasıl Dijital Göçebe Vizesi Alabilirim?
21-55 yaş arasında Dijital Göçebe olduğunuzu kanıtlayan belgeler ile başvuru yapıp, alabileceğiniz Dijital Göçebe Tespit Belgeniz ile Türkiye’nin vize merkezi/konsolosluklarına giderek kolayca Dijital Göçebe Vizesi başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu portal sizin beyan ettiğiniz belgeleri inceleyip Dijital Göçebe olduğunuzu tespit ettikten sonra size Dijital Göçebe Tespit Belgesi sunacaktır. Dijital Göçebe Tespit Belgesi ve diğer gerekli belgeler ile Türkiye’nin Vize merkezi/konsolosluklarına Dijital Göçebe Vizesi için başvuruda bulunabilirsiniz. Halihazırda Türkiye’deki başvuru sahipleri Dijital Göçebe Tespit Belgesi’ni sistemden aldıktan sonra çevrimiçi olarak e-ikamet.goc.gov.tr adresi üzerinden ikamet izni başvurusunda bulunabilir. İkamet izni başvurusu yapan yabancıların randevu gün ve saatinde il göç idaresi müdürlüklerinde hazır bulunmaları gerekmektedir.
Aşağıda sıralanan ülkelerin vatandaşları Türkiye’de Dijital Göçebe Vizesine kolaylıkla başvuru yapabilirler.
Fransa, Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, İrlanda, Danimarka, Yunanistan, Hırvatistan, İspanya, Portekiz, Avusturya, Finlandiya, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Slovenya, Slovakya, Estonya, Letonya, Litvanya, Malta, Bulgaristan, Romanya, Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, Birleşik Krallık, İsviçre, ABD, Kanada, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Belarus.
Dijital Göçebe Vizesinin Bana Sağlayacağı Faydalar Nelerdir?
Dijital göçebe vizesi onaylandıktan sonra, elinizde bir vize olacaktır. Bu vize ile, aynı diğer vizeler ile olduğu gibi, şartları sağlamanız durumunda ikamet iznine başvurabileceksiniz.
Bu vize ile, ikamet izni başvuru sırasında istenen vize şartı sağlanmış olacak. Ülkenize gidememeniz veya Türkiye’ye giriş çıkış yapma şansınızın bulunmadığı durumlarda, şartları sağlarsanız bu vizeye başvurabilir, bu vizeye hak kazanmanız durumunda da seçeceğiniz ve uygun olduğunuz ikamet iznine başvurabileceksiniz.
Dijital Göçebe Vizesine Başvuru Şartları Nelerdir?
- Türkiye’ye varış tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli seyahat belgesi/pasaport sahibi olmak
- Üniversite mezunu olduğunu gösterir Diploma veya diploma yerine geçen belge
- Başvuru sahibinin Dijital Göçebe alanında çalıştığını gösteren belge;
- Şirket bünyesinde çalışıyorsa Sözleşme (Türkiye’deki şirketler hariç)
- Başvuru sahibi serbest meslek sahibi ise, başvuru sahibi ile şirket arasındaki iş sözleşmesi (Türkiye’de yerleşik şirketler hariç)
- Biyometrik fotoğraf
- Başvuru sahibinin aylık 3.000 USD veya yıllık 36.000 USD geliri olduğunu kanıtlayan belge.
Tüm bu koşulları sağlamanız durumunda, dijital göçebe vizesine başvurmaya hak kazanırsınız.
Bu başvurunun reddine ilişkin herhangi bir dava açma hakkı yoktur, ancak red durumunda tekrar başvuru yapılabilir.
Neden Biz?
Dijital göçebe vizesine başvuru ve süreç yönetimi, özellikle uluslararası çalışmayı hedefleyen kişiler için karmaşık olabilir. Güneş&Güneş Hukuk Bürosu olarak, dijital göçebe vizesine başvuru süreçlerinde karşılaşabileceğiniz tüm hukuki zorluklarda yanınızdayız. 25 yıllık tecrübemizle, başvurularınızın en doğru şekilde yapılmasını sağlıyor ve yasal prosedürleri en hızlı ve etkili şekilde yürütüyoruz.
Dijital göçebe vizesine başvururken gereken belgelerin düzenlenmesinden, başvurunuzun değerlendirilmesine kadar olan tüm aşamalarda profesyonel rehberlik sunuyoruz. Eğer başvurunuz reddedilirse, bu süreci yeniden değerlendirmek ve tekrar başvuru yapmak için gerekli hukuki destek ve danışmanlığı sağlıyoruz. İşinizi uzaktan yürütürken uluslararası alanda sorunsuz bir çalışma deneyimi yaşamanız için tüm yasal adımları titizlikle takip ediyoruz.
Bunun yanı sıra, Türkiye’de uzun süreli ikamet izni almak isteyen dijital göçebeler için de gerekli yasal süreçleri yönetiyor, doğru belgelerle başvurularınızı destekliyoruz. Vize başvuruları, gelir belgeleri, sözleşmeler ve diğer tüm hukuki gereklilikler konusunda size özel çözümler sunuyoruz.
Her aşamada yanınızda olarak, işinizi güvenle sürdürebilmenizi ve Türkiye’de dijital göçebe olarak yaşamanızın önündeki yasal engelleri aşmanızı sağlıyoruz.