Bir proje doğrultusundaki gayrimenkul alımlarında inşaat şirketi taşınmazın teslimi için borçlu, satın alan taraf ise sözleşmenin alacaklısıdır. Bu tür inşaat sözleşmelerinde borçlu taraf taşınmazı zamanında ve taahhüt edildiği gibi teslim etmek zorundadır. İnşaat sözleşmelerinde geç teslim, teslim edilmeme veya taahhüt edilen haliyle teslim edilmeyip kusurlu teslim etme gibi durumlar birtakım hukuki sonuçlara bağlanmaktadır. Bu sonuçların daha iyi anlaşılabilmesi için inşaat hukuku alanında uzman bir avukatla çalışmak gerekmektedir. İnşaat Hukukunda uzman bir uzman avukat desteği olası mağduriyetlerin önüne geçerek sizi müteahhitlere ve sözleşmenin diğer taraflarına karşı koruyacaktır. Böylelikle yapılan sözleşmede haklarınız güvence altına alınacak ve hukuki bir sorun çıkmasının önüne geçilebilecektir.
Buna göre yapılmış olan bir inşaat sözleşmesinde taşınmazın geç teslim edilmesi, teslim edilmemesi veya ayıplı şekilde teslim edilmesinin hukuki sonuçlarına ilişkin kapsamlı bilgi için uzman avukatlarımızın hazırlamış olduğu yazımıza göz atabilir, aklınızda bulunan “Müteahhit dairemi zamanında teslim etmedi ne yapabilirim?”, “Sözleşme yaptık ama bana dairem sözleşmedeki gibi teslim edilmedi”, “Müteahhit ile anlaştık ancak evimi teslim etmiyor”, “İnşaat devam etmiyor ne yapabilirim”, “İnşaat sözleşmeye uygun devam etmiyor ne yapabilirim?” gibi sorulara bu yazımızda cevap bulabilirsiniz.
İnşaat Sözleşmelerinde Taşınmaz Teslim Edilmezse veya Geç Teslim Edilirse Ne Yapılmalıdır?
Türk hukukunda yapılmış olan inşaat sözleşmesine göre teslim edilmesi gereken taşınmaz geç teslim edildiyse dahi bunun hukuken sonuç doğurması için sözleşme alacaklısının birtakım hukuki işlemler yapması gerekmektedir. Bu nedenle yazımızın sonunda bahsedeceğimiz üzere inşaat hukuku alanında uzman bir avukatla çalışmanız önem teşkil etmektedir.
Sözleşme alacaklısı, geç teslim edilen taşınmaz için ihtarda bulunmalıdır. Buna göre sözleşme alacaklısı noter aracılığıyla borçluya borcunu yerine getirmesi için çağrıda bulunmalıdır. Bu, borcun yerine getirilmemesinin hukuki sonuç doğurması için aranan bir şarttır.
Bazı durumlarda ihtar şartı bulunmadan geç teslim veya teslim etmeme durumu hukuki sonuca bağlanabilmektedir. Bu durumları şu şekilde sayabiliriz:
- Sözleşmede ihtar şartının olmayacağı belirtildiyse
- Sözleşmede kesin bir vade kararlaştırıldıysa
- Borçlunun borcunu yerine getirmeyeceği aşikarsa
Tüm bu şartların sağlanması durumunda taşınmaz kendisine geç teslim edilen veya teslim edilmeyen alacaklı tazminat hakkına sahip olmaktadır.
İnşaat Sözleşmelerinde Taşınmazın Yanlış/Kusurlu Teslim Edilmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?
Sözleşmede belirtilenden farklı olarak yapılan teslim Türk Hukukunda ayıplı ifa olarak düzenlenmiştir. Ayıplı ifa durumunda borçlu, yapıyı kusursuz olarak teslim etme borcuna uymamıştır. Bu sebeple alacaklının hukuki hakları gündeme gelecektir.
Ayıplı teslim durumunda inşaat sahibinin bundan sorumlu tutulması için aşağıdaki şartların gerçekleşmiş olması gerekmektedir:
- Taşınmaz alacaklıya ayıplı halde teslim edilmiş olmalıdır
- Söz konusu ayıp bizzat sözleşmenin borçlu tarafınca gerçekleştirilmiş olmalıdır
- Sözleşmenin alacaklı tarafı taşınmazı bu şekilde kabul etmemiş olmalıdır.
Burada kabul etme durumunun direkt olarak belirtilmese de örtülü olarak da gerçekleşebileceğini hatırlatmak isteriz.
Sözleşmenin alacaklı tarafına yapılan hatalı teslim durumunda birtakım haklar verilmiştir. Buna göre:
- Taşınmaz satın alan kişi sözleşmeden dönerek parasını geri alabilir
- Taşınmazı satın alan kişi yapıdaki hata sebebiyle indirim isteyebilir
- Taşınmazı satın alan kişi hatanın giderilmesini isteyebilir
Öte yandan bu haklardan istediği birini kullanmasının yanında durumun şartlarına göre tazminat isteme hakkı da doğmaktadır.
1- Taşınmaz Sahibinin Sözleşmeden Dönme Hakkı (Para İadesi)
Teslim edilen taşınmazın kullanılamayacak halde olması veya kabul etmeye zorlanamayacak ölçüde hatalı olması durumunda taşınmaz sahibine parasını geri alarak sözleşmeden dönme hakkı verilmektedir
2- Taşınmaz Sahibinin Ödediği Bedelden İndirim Hakkı
Teslim edilen taşınmaz sahibi taşınmazı kabul edebilir. Bunun için hukuken ödemiş olduğu bedelden indirim isteme hakkı da bulunmaktadır.
3- Taşınmaz Sahibinin Kusurlu Yapının Onarımını İsteme Hakkı
Kendisine kusurlu taşınmaz teslim edilen mal sahibi bu kusurun giderilmesini borçludan isteyebilmektedir. Bu onarım aşırı bir masraf gerektirmedikçe tamamen ücretsiz gerçekleştirilmelidir.
İnşaat Sözleşmesinde Gayrimenkulün Eksik Teslim Edilmesi
İnşaat sözleşmesinde kararlaştırılan yapının kararlaştırıldığından eksik olarak, bir bölümünün hiç yapılmamış olarak teslim edilmesi durumda kanunda belirlenen eksik ifa hükümleri uygulanacaktır. Buna göre alacaklılar eksik ifa sebebi ile hukuki haklara sahip olacaklardır.
Eksik teslim durumunda yukarıda saydığımız kusurlu teslim durumundaki sorumluluk hükümleri gündeme gelmeyecektir. Bu durumda teknik olarak bir teslim gerçekleşmemiş sayılmaktadır.
Bu durumda sözleşme alacaklısı, sözleşmenin borçlu tarafından yani inşaat şirketinden veya müteahhitten uğradığı zararın tazmin edilmesini ve eksik kısmın tamamlanmasını talep edebilmektedir.
İnşaat Sözleşmelerinde Gecikme Durumunda Tazminat Hakkım var mı?
İnşaat sözleşmesinin konusu olan taşınmazın geç teslim edilmesi sözleşme alacaklısına birtakım tazminat hakları doğurmaktadır. Buna göre sözleşme alacaklısı, inşaat şirketinden/müteahhitten genel zararını tazmin etmesini talep edebileceği gibi mahrum kaldığı kira gelirine yönelik talepte de bulunabilmektedir.
- İnşaat şirketinin taşınmazı geç teslim etmesi ile sözleşme alacaklısı bu sebepten uğradığı zararın veya mahrum kaldığı kira gelirinin inşaat şirketi tarafından tazmin edilmesi amacı ile bir tazminat isteminde bulunabilecektir.
Bu noktada mahrum kalınan kira geliri uzman bilirkişiler tarafından emsal kira değeri hesaplanarak tazmin edilebilecektir.
İnşaat Sözleşmesinin Geç Teslim Edilmesi Sonucu Kirada Oturmaya Devam Eden kişi Ödediği Kira Bedellerinin Tazminini İsteyebilir mi?
Yapılmış olan bir inşaat sözleşmesine konu olan taşınmazın geç veya kusurlu olarak teslim edilmesi durumunda sözleşme alacaklıları bu sebepten uğradıkları tüm zararların tazmin edilmesini sözleşmenin diğer tarafından talep edebileceklerdir.
İnşaat Sözleşmelerinde Gecikme Durumu Düzenlenmemişse Ne Yapılmalıdır?
İnşaat sözleşmesi sonucu taşınmasın geç teslim edilmesi ile sözleşme alacaklısına gecikme tazminatı ödenmesi gerekmektedir. Bu durum sözleşmede kararlaştırılmamış olsa dahi alacaklı bunu talep edebilmektedir.
Sizin İçin Ne Yapacağız?
İnşaat sözleşmelerinden kaynaklanan davalar ve Yargıtay’ın belirlediği kriterler gibi pek çok faktör dikkate alındığında, uzman bir avukat tarafından ele alınması gereken karmaşık davalardandır. Bu nedenle, inşaat hukukunda deneyimli, alanında uzman bir avukatla çalışmak, olası mağduriyetlerin önlenmesi açısından büyük önem taşır. İnşaat sözleşmelerine bakan avukatlar, yasal düzenlemeleri iyi bilerek konuyu detaylıca incelemeli ve dava sürecini bu doğrultuda titizlikle yürütmelidir.
Güneş & Güneş Hukuk Bürosu olarak 25 yıllık deneyimimiz ve Türkçe, Rusça, İngilizce ve Almanca olmak üzere 4 dilde hizmet veren inşaat hukuku alanında uzman avukat kadromuz ile Türkiye’nin her tarafında yaşamış olduğunuz inşaat sözleşmesi kaynaklı mağduriyetinize hukuki destek sağlamaktayız.
Sizler için:
- Taşınmazın geç teslim edilmesi sebepli uğranılan zararın tazmin edilmesi
- Taşınmazın kusurlu teslim edilmesi sebebiyle uğranılan zararın tazmin edilmesi
- İnşaat sözleşmesine konu taşınmazın geç teslimi sebebiyle sözleşmeden dönme ve para iadesi
Gibi konularda hukuki destek sağlamaktayız. İnşaat sözleşmelerinden kaynaklı mağduriyetleriniz için hukuki destek almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Güneş & Güneş Hukuk Bürosu olarak, inşaat sözleşmelerinde taşınmazın geç teslim edilmesi, teslim edilmemesi veya kusurlu teslim edilmesi durumlarının hukuki boyutunu vurgulamak istiyoruz. İnşaat projelerinde, zamanında ve belirlenen standartlara uygun teslim, tarafların yükümlülüklerinin yerine getirilmesi açısından kritik öneme sahiptir. Geç teslim veya kusurlu teslim durumları, inşaat projelerinde maddi kayıplara, ek maliyetlere ve hukuki ihtilaflara neden olabilir. İnşaat Hukuku alanında uzman avukatlarımız, bu tür durumlarla karşılaşan müvekkillerine, sözleşme hükümlerinin analizi, tazminat talepleri ve dava süreçlerinin yönetimi konularında kapsamlı hukuki destek sunmaktadır. İnşaat sözleşmelerinin sağlıklı bir şekilde icra edilmesi, tarafların haklarının korunması ve olası sorunların çözülmesi adına uzmanlığımızdan yararlanabilirsiniz. Ayrıca hukuki ihtilaflar ortaya çıkmadan önce de inşaat hukuku alanında uzman bir avukatın görüşünün alınması çıkabilecek sorunları en aza indirgeyecektir. Detaylı bilgi ve destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.