How to Obtain a Residence Permit for Medical Treatment in Turkey?

Türkiye’de Tedavi Amaçlı İkamet İzni Nasıl Alınır?

6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda toplamda altı adet ikamet izni çeşidi yer almaktadır.

  • Kısa Dönem İkamet İzni
  • Aile İkamet İzni
  • Öğrenci İkamet İzni
  • Uzun Dönem İkamet İzni
  • İnsani İkamet İzni
  • İnsan Ticareti Mağduru İkamet İzni

Yabancıların bu ikamet izinlerini alabilmeleri için gerekli belgeleri toplayarak İçişleri Bakanlığına bağlı Göç İdari Başkanlığına başvurmaları gerekmektedir.

Tedavi Amaçlı İkamet İzni Nedir?

Tedavi amaçlı ikamet izni, kısa dönem ikamet izninin içerisinde yer alan bir tür oturma iznidir. Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de tedavi görebilmeleri için bu ikamet iznini almaları gerekmektedir. Bunun için yabancı uyruklu kişinin gerekli şartlara ve belgelere sahip olması gerekmektedir.

Tedavi Amaçlı İkamet İzni Alabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Tedavi amaçlı ikamet izninin şartlarını bilmek için kısa dönem ikamet izninin şartlarına bakmamız gerekmektedir. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu m.32’de yer alan şartlar şu şekildedir:

  • YUKK m.31/1-f’de yer alan kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşımamak kaydıyla tedavi görecekler kişilerden olmak ve bu talep ile ilgili bilgi ve belgeleri ibraz etmek,
  • Türkiye’ye girilmesine izin verilmeyecek yabancılardan olmamak,
  • Genel sağlık ve güvenlik standartlarına uygun barınma şartlarına sahip olmak,
  • İstenilmesi hâlinde, vatandaşı olduğu veya yasal olarak ikamet ettiği ülkenin yetkili makamları tarafından düzenlenmiş adli sicil kaydını gösteren belgeyi sunmak,
  • Türkiye’de kalacağı adres bilgilerini vermek.

Türkiye’ye girilmesine izin verilmeyecek yabancıları detaylıca bakacak olursak yine aynı ilgili Kanunu’nun 7. Maddesini incelememiz gerekmektedir. Türkiye’ye girilmesine izin verilmeyecek yabancılar şu şekildedir:

  • Pasaportu, pasaport yerine geçen belgesi, vizesi veya ikamet ya da çalışma izni olmayanlar ile bu belgeleri veya izinleri hileli yollarla edindiği veya sahte olduğu anlaşılanlar,
  • Vize, vize muafiyeti veya ikamet izin süresinin bitiminden itibaren en az altmış gün süreli pasaport veya pasaport yerine geçen belgesi olmayanlar.

İçişleri Bakanı’nın onayıyla vize verilenler hariç, vizeden muafiyeti kapsamında olsalar dahi;

  • Talep ettikleri vize süresinden en az altmış gün daha uzun süreli pasaport ya da pasaport yerine geçen belgesi olmayanlar,
  • Türkiye’ye girişleri yasaklı olanlar,
  • Kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından sakıncalı görülenler,
  • Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşıyanlar,
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu anlaşmalar uyarınca, suçluların geri verilmesine esas olan suç veya suçlardan sanık olanlar ya da hükümlü bulunanlar,
  • Kalacağı süreyi kapsayan geçerli sağlık sigortası bulunmayanlar,
  • Türkiye’ye giriş, Türkiye’den geçiş veya Türkiye’de kalış amacını haklı nedenlere dayandıramayanlar,
  • Kalacağı sürede, yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olmayanlar,
  • Vize ihlalinden veya önceki ikamet izninden doğan ya da 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre takip ve tahsil edilmesi gereken alacakları ödemeyi kabul etmeyenler veya 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre takip edilen borç ve cezalarını ödemeyi kabul etmeyenler.

Yukarıda yer alan şartlar kısa dönem ikamet izninin tedavi amaçlı ikamet izni isimli alt başlığını kapsayan şartlarıdır. Bu sebeple genel şartlar olarak nitelendirilebilir.

Bu amaçla Türkiye’ye gelen yabancılardan kamu veya özel hastanelere kabulleri şartı aranır. Tüm tedavi masraflarını ödediklerini belgeledikleri takdirde sağlık sigortası şartı aranmaz. Ayrıca tedavi süreçleri boyunca barınma iaşe veya sağlığa ilişkin giderleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanan yabancılardan maddi imkanın tespiti ile geçerli sağlık sigortası şartı aranmaz.

Tedavi Amaçlı İkamet İznine Başvuruda Gerekli Belgeler Nelerdir?

Tedavi amaçlı ikamet iznine başvuruda gerekli belgeler açıklamalarıyla birlikte şu şekildedir:

  1. İkamet İzni Başvuru Formu (Yabancı ve/veya yasal temsilcisi tarafından imzalanmalıdır)
  2. Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi (Kimlik bilgileri ve fotoğrafın bulunduğu sayfa ile giriş-çıkış ve vize bilgilerini gösterir işlem gören sayfalar) (Belgenin aslı randevu gününde yanınızda bulunmalıdır)
  3. Dört (4) adet biyometrik fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş, fonu beyaz ve biyometrik olmalıdır.)
  4. Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair beyan (Başvuru Formunda beyan edilir. İdare başvurandan destekleyici belge isteyebilir.)
  5. İkamet harcı ve kart bedelinin ödendiğini gösterir belgeler/makbuzlar.
  6. Geçerli sağlık sigortası (Sigorta süresi, istenilen ikamet izni süresini kapsamalıdır. Aşağıdakilerden biri yeterli sayılır):

⮚ İkili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye’de sağlık hizmetlerinden faydalanıldığına dair il sosyal güvenlik birimlerinden alınan e-imzalı/imzalı ve kaşeli/mühürlü belge

⮚ Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış e-imzalı/imzalı ve kaşeli/mühürlü provizyon belgesi (SGK’dan getirilecek provizyon belgeleri aile ikamet izinlerinde hem destekleyici, hem de aile bireylerini kapsayacak biçimde olmalıdır.)

⮚ Sosyal Güvenlik Kurumuna genel sağlık sigortalısı olmak için yapılan başvuruya dair e-imzalı/imzalı ve kaşeli/mühürlü belge

⮚ Özel sağlık sigortası (Lütfen başvuru sırasında sigorta poliçenizin imzalı ve kaşeli/mühürlü aslını ibraz ediniz!)

  1. Adres Kayıt Sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge (Adres kayıt sistemine kayıtlı olunması halinde) İl/ilçe nüfus müdürlüklerinden alınacak e-imzalı/imzalı ve kaşeli/mühürlü veya e-devlet sisteminden (www.turkiye.gov.tr) alınacak “Yerleşim Yeri Belgesi”)
  2. Kalınacak Yeri Gösterir Belge (Aşağıdakilerden biri yeterli sayılır.)

⮚ Kendi evinizde kalıyorsanız, tapu fotokopisi; (Uzatma başvurularında “yerleşim yeri belgesi” yeterlidir.)

⮚ Kira sözleşmesi ile kalıyorsanız, kira sözleşmenizin noter onaylı örneği;

⮚ Otel vb. konaklama yerlerinde kalıyorsanız, bu yerlerde kaldığınıza dair belgeler;

⮚ Öğrenci yurtlarında kalıyorsanız, yurtta kaldığınıza dair e-imzalı/imzalı ve mühürlü/kaşeli belge;

⮚ Üçüncü kişinin yanında kalıyorsanız, yanında kalınan kişinin noter onaylı taahhüdü (yanında kalınan kişinin evli olması halinde ayrıca eşinin de noter onaylı taahhüdü)

Ayrıca bu kısa dönem ikamet izni için gerekli ortak belgelerin yanı sıra tedavi amaçlı ikamet iznine başvuracaklar için ek bir belge de yer almaktadır;

  1. Tedavi görülecek kamuya bağlı ya da özel hastanelerden alınacak, hastaneye giriş kaydının yapıldığına ve tedaviye başlandığına dair belge (Tedavinin süresini göstermeli, başhekim ve bir hekim tarafından imzalanmış ve kaşeli/mühürlü olmalı)

Tedavi amaçlı ikamet izni için başvuran kişi, yukarıda yer alan belgelerden bazılarını kendi ülkesinden alması gerekmektedir. Kendi ülkesinden getirdiği bu belgelerin geçerli olabilmesi için apostil şerhli ve noter onaylı Türkçe tercümeli bir şekilde ibraz edilmesi gerekmektedir.

Bu ikamet izni düzenlenirken başvuran kişinin tedavi süresine uygun bir biçimde düzenlenir.

Tedavi Amaçlı İkamet İzninde Refakatçi İzni Nasıl Yapılır?

Refakatçi ikamet izni ilgili Kanunda ayrıca düzenlenmiş bir şekilde yer almamaktadır. Yabancı uyruklu kişinin bir diğer yabancı uyruklu kişinin yanında ikamet edebilmesi için bazı imkanlar sağlanmıştır.

İlk bakmamız gereken imkan Türkiye ile refakat edecek kişinin vatandaşı olduğu ülke arasında bir Sağlık İşbirliği anlaşması olup olmadığıdır. Eğer bu anlaşmada refakatçi kişinin ikamet izninden muaf olduğuna dair bir hüküm varsa kişi ikamet izni almaya gerek olmadan Türkiye’de refakatçi olarak bulunabilir. Mevcut Sağlık İşbirliği anlaşmalarında eğer anlaşmada refakatçilerle ilgili özel bir hüküm bulunmuyorsa ikamet izni işlemleri genel hükümlere göre yürütülmektedir.

Ayrıca refakatçi kişi diğer ikamet izin türlerine başvurarak ikamet almayı deneyebilir. Örneğin refakatçi kişi tedavi olacak kişinin eşi veya çocuğu ise aile ikamet iznine başvurabilir. Eğer bu şartlar sağlanmıyorsa kısa dönem ikamet iznine başvurabilir. Kişinin bu ikamet türlerindeki şartları sağlamaları gerekmektedir.

3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nun ek m.14’üne göre ülkemize gelen yabancıların en fazla iki kişiyi geçmeyecek şekilde refakatçilerinden ikamet izni başvurularında geçerli sağlık sigortası şartı aranmamaktadır.

Tedavi Amaçlı İkamet İzninde Uygulanan Prosedür

⮚ Kişi öncelikle Göç İdaresi Başkanlığı sitesinde yer alan e-ikamet sistemi üzerinden ön başvuru formunu doldurmalıdır.

⮚ Form seçilirken ‘kısa dönem ikamet izni’ seçeneği seçilmelidir.

⮚ Daha sonra ‘kısa dönem ikamet izni’ formunda yer alan ‘’TEDAVİ GÖRECEKLER’ şıkkı işaretlenmelidir.

⮚ Formda istenen diğer bilgiler de doğru bir şekilde doldurulduktan sonra doldurulmuş bu formun çıktısı alınmalıdır.

⮚ Alınan çıktıya isim-soy isim yazılarak imza atılmalıdır.

⮚ Başvuru formu doldurulup onaylandıktan sonra sistem tarafından kişiye randevu günü ve başvuru yapılacak Göç İdaresi atanır.

⮚ İlgili formda yer alan (yukarıda belirtilen) belgeler toplanmalıdır.

⮚ Başvuran kişi istenen belgeleri ve çıktısını alıp imzaladığı belgeyi de alarak sistemde belirlenen randevu tarihinde ve saatinde yine aynı şekilde belirtilen Göç İdaresine gitmelidir.

Bu belgelerde bir eksiklik olması halinde ilgili resmi kurum tarafından eksikliğin tamamlanması için süre verilmektedir. Bu sürede de eksikliğin tamamlanmaması halinde başvuru reddedilir. Yapılan ikamet izni başvuruları en geç 90 gün içerisinde Türkiye Cumhuriyeti resmi makamları tarafından sonuçlandırılmaktadır. Bu 90 günlük süre eksik evraklar dahil tüm evrakların tamamlanmasından sonra başlamaktadır.

Bu başvuru süreci dikkatle ve özenle ilerletilmesi gereken bir süreçtir. Bu sebeple başvuran kişinin bu konuda bilgili ve tecrübeli bir avukat yardımıyla süreci olumlu sonuçlandırması daha mümkün olacaktır.

Tedavi Amaçlı İkamet İzninin Uzatılması Mümkün Mü?

Tedavi amaçlı ikamet izninin uzatılması diğer ikamet izinlerinin uzatılması ile aynı prosedüre sahiptir. Mevcut ikamet iznini uzatabilmek için ilk başvurudan var olan şartların hala mevcut olması gerekmektedir.

Kişinin tedavi amaçlı ikamet izni için şartlar hala sağlanıyorsa ve kişinin tedavi süreci bitmediği için bu ikamet iznini uzatması gerekiyorsa asıl süre dolmadan 60 gün önce ve en geç bu sürenin bitimine kadar uzatma başvurusunda bulunulması gerekmektedir.

Kişi yine aynı şekilde tedavi amaçlı ikamet izninin başvurusunda gerekli olan belgeleri ve bunun dışında tedavinin devam ettiğine dair başhekim raporuyla birlikte sistem tarafından belirlenen gün ve saatte Göç İdaresine başvurmalıdır. Başvuracağı Göç İdaresi yine aynı şekilde sistem tarafından atanacak olan Göç İdaresi olacaktır.

Kişi başvuruda bulunduktan sonra bu başvuru onaylanana kadar Türkiye’de kalmaya devam edebilmesi için kendisine bir belge verilir. Ancak kişi hiç başvurmamış ise 10 gün içerisinde Türkiye’yi terk etmesi gerekmektedir.

İkamet Türü Değişikliği Yapmak Mümkün Mü?

Örneğin evlilik şartının sağlanması sebebiyle aile ikamet izniyle Türkiye’de ikamet eden bir kişi, daha sonrasında bu ikamet izni için gerekli şart veya şartların ortadan kalkması söz konusu olursa ve kişinin Türkiye’de ikamet etmeye devam ederek bir tedavi görmesi gerekiyorsa bir geçiş yaparak kısa dönem ikamet izni alabilir mi?

Yukarıda yazılan veya buna benzer sebeplerle geçiş başvurusunda bulunmak mümkündür. Geçiş başvurusu yapılabilen ikamet çeşitleri ise sınırlı sayıdadır. Bu ikamet çeşitleri şu şekildedir:

  • Kısa dönem ikamet izni
  • Uzun dönem ikamet izni
  • Aile ikamet izni
  • Öğrenci ikamet izni

Görüldüğü üzere İnsani ikamet izni ve İnsan ticareti mağduru ikamet izni geçiş başvurusu yapılabilen ikamet izinleri arasında yer almaz.

Daha önce bahsedildiği üzere tedavi amaçlı ikamet izni, kısa dönem ikamet izninin içerisinde yer alan bir ikamet izni türüdür. Yukarıdaki örneğe cevap verecek olursak yapılması gereken işlem aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçiş başvurusudur. Bu geçiş başvurusunda bulunabilmek için kişinin bazı şartları karşılaması gerekmektedir.

  • 3 yıldır evli kalmak şartı ile artık boşanmış olan kişilerin mahkeme kararı
  • Aile içi şiddet mağduru olan kişilerin 3 yıl evli kalma şartı aranmadan durumu ispatlayan mahkeme kararı
  • Önceki ikamet izin belgeleri de başvuruda sunulmalıdır
  • Yabancının eşi öldüyse ve evlilik birliği sona erdiyse eşin ölüm belgesi sunulmalıdır.      

Kişi bu şartları sağladığı takdirde gerekli evrakları da tamamlayarak ikamet geçiş başvurusu yapabilmektedir. Gerekli evraklar aşağıda belirtilecektir.

Kişi yukarıda yer alan ihtimal dışında başka gerekli sebeplerle de kısa dönem ikamet iznine geçiş başvurusunda bulunabilmektedir. Örneğin öğrenci ikamet izni ile Türkiye’de ikamet eden bir öğrencinin mezun olduktan sonra Türkiye’de çalışmaya başlamasıyla birlikte gerekli evrakları tamamlayarak kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunması mümkündür. Ancak belirtildiği üzere bu başvurular yalnızca kısa dönem, uzun dönem, aile ve öğrenci ikamet izinlerini kapsamaktadır.

İkamet izni geçişi için hazırlanması gereken belgeler geçiş yapılacak her ikamet izni için ayrı bir şekilde düzenlenmektedir. Kısa dönem ikamet iznine geçiş başvurusu için gerekli evraklar şu şekildedir:

  • Pasaport
  • 4 fotoğraf
  • İkamet izni başvuru formu
  • Kalınacak sürede yeterli maddi imkana sahip olunduğunu gösteren belgeler
  • Sağlık sigortası
  • Eski ikamet belgesinin aslı ve fotokopisi
  • Geçiş yapılmak istenen ikamet türüne neden başvurulduğunu açıklayan belgeler
  • Konaklama belgeleri (Kiralık evde kalıyorsa noter onaylı kira sözleşmesi, otelde kalıyorsa otel belgeleri gösterilmelidir. Ayrıca kişi öğrenci ve yurtta kalıyorsa e-imzalı konaklama belgesi sunmalıdır. İkamet türü değiştirme başvurusunda bulunan kişi akraba veya tanıdık yanında kalacaksa, ev sahibinden noter onaylı taahhüt sunmalıdır. Ev sahibi evli ise eşinin de taahhüt vermesi gerekmektedir.)

Bunun dışında tedavi amaçlı ikamet için geçiş başvurusunda bulunan kişinin bu durumu destekleyecek evrakları da başvuruda sunması gerekmektedir.

Mevcut ikamet süresinin bitimine 60 gün kala ve her halde bu süreninin bitiminden önce hazırlanan evraklarla birlikte geçiş başvurusunda bulunulmalıdır. Göç İdaresi’ne bağlı e-ikamet sitesinde yer alan ‘İkamet İzni Geçiş Başvuru’ formu doldurulduktan sonra kişinin evrakları tamamlaması için 30 günlük süre verilmektedir. Bu süre içerisinde evraklar tamamlanmazsa başvuru sistem tarafından otomatik olarak reddedilir.

Başvuru aşamasında ödenmesi gereken harç da yer almaktadır. Bu harçlar ABD doları olarak gözükmektedir ve başvuru günündeki döviz kuruna göre hesaplanmaktadır. Bu ikamet izni geçiş başvuru harcı online bir şekilde vergi dairesine ödenmelidir. E-ikamet geçiş başvurusu sırasında kişi adına oluşturulmuş başvuru numarası vergi dairesi sistemine girilerek bu harç ödemesi yapılmalıdır. İkamet değiştirme işlemlerinde harç ödemeleri kişiye verilen randevu tarihinden önce ödenmelidir. 

Kişi belirtilen harç ödemesini yaptıktan sonra bu ödemenin dekontuyla birlikte diğer gerekli evrakları göç idaresine göndermelidir.

Tedavi Amaçlı İkamet İznini Başvurusu Reddedilirse Ne Yapılmalıdır?

Şartlarda bir eksiklik söz konusu olursa tedavi amaçlı ikamet izni başvurusunun reddedilmesi mümkündür. Şartların eksik olması başvuruda direkt bir ret sebebidir. Ancak bu eksikliğin sonradan fark edilmesi halinde izin iptal edilir. Başvuru için verilen sürede başvurunun yapılmaması ya da evrakların tamamlanması için verilen ek sürede evrakların tamamlanmaması halinde de sistem tarafından otomatik bir başvuru iptali söz konusu olur. Başvurulu yapılan idare eğer 90 gün içerisinde başvuruyla ilgili bir karar vermezse 90 günün sonunda reddedildi sayılı. (Zımni Ret)

Tedavi amaçlı ikamet izninin reddedilmesi, iptal edilmesi ve uzatılmaması gibi durumlarda verilen karar bu yabancı uyruklu kişiye tebliğ edilir. Böyle bir tebliğ söz konusu ise tebliği tarihini izleyen günden itibaren, zımni ret söz konusu ise 90. günden sonraki günden itibaren itiraz ve iptal davası açma süresi işlemeye başlar.

İtiraz ve iptal için gerekli süre İdari Yargı Hukukuna göre belirlenir ve bu süre 60 gündür. 60 gün içerisinde ret kararını veren İl Göç İdaresinin bağlı olduğu valiliğe itirazda bulunulabilir. Valilikten ret kararı gelirse veya hiçbir cevap gelmeyerek zımni ret olursa kişi bu tarihi izleyen günden itibaren 60 gün içerisinde İdare Mahkemesinde iptal davası açabilir. Kişi itirazda bulunmadan direkt olarak İdare Mahkemesinde iptal davası açabilir.

Neden Biz?

Tedavi amaçlı ikamet izni başvuruları, özellikle yabancı vatandaşların Türkiye’de uzun süreli tedavi süreçlerinde karşılaştıkları önemli bir konudur. Bu iznin alınması ve süreçlerin doğru bir şekilde yürütülmesi, bireylerin sağlık hizmetlerinden eksiksiz faydalanabilmesi için büyük önem taşır. Başvuru sürecinde gerekli belgelerin eksiksiz ve doğru şekilde hazırlanması, sürelerin takibi ve olası ret kararlarına karşı hukuki hakların korunması açısından uzman desteği almak, büyük fayda sağlar.

Güneş & Güneş Hukuk Bürosu olarak, tedavi amaçlı ikamet izni başvurularında müvekkillerimize hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Alanında uzman ekibimiz, bu süreçte karşılaşılabilecek hukuki sorunları önceden tespit ederek, sürecin mevzuata uygun bir şekilde tamamlanmasını sağlamaktadır. İkamet izni başvurularınızda hukuki desteğimizle yanınızdayız.

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Tedavi Amaçlı İkamet İzni Kaç Yıllık Verilir?

    Kısa dönem ikamet izninin kapsadığı bir tür olan tedavi ikamet izni azami 2 yıl süreyle verilmektedir. Ancak bu sürenin belirlenmesindeki temel kriter tedavi süresidir. Bu sebeple verilen tedavi amaçlı ikamet izni süresi tedavi süresini aşamaz. Tedavinin belirlenen sürede bitmemesi halinde bu süre uzatılabilir veyahut başka bir ikamet iznine geçiş yapılabilir.

  2. Tedavi Amaçlı İkamet İzni Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

    Tedavi amaçlı ikamet izni başvurusu 90 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. İzin ise 30 gün içerisinde çıkmaktadır. Bu süreler yoğunluğa göre değişebilmektedir.

  3. Tedavi Amaçlı İkamet İznine Başvuran Kişi Başvuru Değerlendirme Aşamasında Yurtdışına Çıkabilir Mi?

    Evet, çıkabilir. Kişi 15 gün içerisinde dönmek koşuluyla ve İl Göç İdaresine bildirmek suretiyle yurtdışına çıkabilir. Bu şartlar sağlanmadığı durumda kişiye ikamet izni verilmez.

  4. Tedavi Amaçlı İkamet İzni Ücreti Nedir?

    Bu ücretler yabancının uyruğunda bulunduğu ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Kısaca ödeme yapılacak yerler şu şekildedir; noter ve tercüme ücretleri, ikamet harç ve kart ücreti, özel sağlık sigortası ücreti.

  5. Tedavi Amaçlı İkamet İzni Başvurusunda Randevuyu Kaçırırsam Ne Yapabilirim?

    İl Göç İdaresine randevuya zamanında gidilmez ise başvuru işleme alınmaz. Yasal süre devam ediyor ise ek 10 gün içinde cezaya tabii olacak şekilde yeni bir randevu alınabilir. E-ikamet sisteminde randevu alınmasına rağmen 6 ay içinde 2 defa randevuya gitmeyen veya iptal eden yabancılar 6 ay geçmeden aynı pasaport ile başvuru yapamazlar.

  6. Başvuruda Eksik Bir Belgem Varsa Nasıl Öğrenebilirim?

    Eksik bir belge söz konusu olursa kişi SMS veya e-mail yoluyla bilgilendirilmektedir. Aynı zamanda e-ikamet.goc.gov.tr adresinden veya 157’yi arayarak eksik belgeler öğrenilebilmektedir.

  7. Tedavi Amaçlı İkamet İzni Başvurusu İçin Pasaport Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

    İkamet için talep edilen yani tedavi süresi için gerekli olan süreden en az 60 gün daha uzun süreli pasaport veya pasaport yerine geçen belge gerekmektedir.

  8. Tedavi Amaçlı İkamet İzni İçin Harç Tutarı Nedir?

    İkamet izni için harç miktarları 2024 senesi için ABD, Almanya, Fransa, Ukrayna gibi ülkeler için ilk ay 25 $ diğer aylar 5 $ şeklindedir. Rusya için ise ilk ay 7 $ daha sonraki aylar için 1,5 $ şeklindedir. Bu miktarlar değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca Çek Cumhuriyeti, Danimarka, İrlanda, Kosova, Nepal, Sri Lanka, Suriye ve Türkmenistan 2011 yılından itibaren karşılıklılık ilkesi gereği ikamet izni harcından muaf tutulmuştur.

  9. Tedavi Amaçlı İkamet İzni Başvurusu İçin Ücret Ödemem Gerekiyor Mu?

    E-ikamet sitesinden yapılan başvuru sonrasında verilen randevu tarihine kadar harç ve değerli kağıt ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir. Bu ödeme Vergi Dairesinin sitesine başvuru numarası girilerek yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Site Haritası
Bize mesaj gönderin!
Whatsapp
Merhaba, sizden bilgi almak istiyorum.
Güneş & Güneş Hukuk Bürosu Hemen Ara! Güneş & Güneş Law Firm Links Güneş & Güneş Hukuk Bürosu Telegram Güneş & Güneş Hukuk Bürosuna Mail Yazın